, 2021/10/2

Néhány kerékpáros bátran küzd az elemekkel, és egész évben a szabadban teker, de sokan inkább a hidegebb hónapokat töltik zárt térben edzéssel, és tavasszal erősebben, mint valaha, és készen állnak arra, hogy a nyílt úton zúzzanak.

edzőkerékpár

Számos zseniális beltéri edzőszoftver áll rendelkezésre, amely ezeket a kerékpárosokat szolgálja ki, mint például a Zwift, a The Sufferfest és a TrainerRoad, de ezek kihasználásához egy intelligens edzőre van szükséged. Ez lehet akár egy turbó, amire a saját kerékpárodat szereled, akár egy teljes értékű edzőkerékpár.

Az utóbbi esetében felárat kell fizetned, hogy csúcsminőségű gépet kapj, az árak alapesetben 2000 fontnál északabbra esnek. Néha jóval északabbra is, mint például a kiváló Wahoo KICKR Bike esetében.

Az ilyen típusú intelligens edzőkerékpárok közül a Wattbike Atom az értékválasztás, annak ellenére, hogy nem elhanyagolható ára £ 1899 kb. 824 ezer forint (font forint átváltás). Ragyogó csatlakoztathatóságot kínál, másodpercek alatt csatlakozik az olyan alkalmazásokhoz, mint a Zwift, és tapasztalatom szerint szilárd kapcsolatot biztosít a kerékpározás során. Ráadásul a Wattbike okos pedálozási elemzése segít a technika finomításában.

A Wattbike Atomot nemrég frissítették, a legújabb verzió új elektromágneses ellenállási rendszert, amely gyorsabban reagál a sebességváltásokra, valamint az olyan alkalmazásokban, mint a Zwift, a lejtmenet-váltásokra - ez utóbbi egy kulcsfontosságú funkció, amelyet az intelligens kerékpároknak jól kell megoldaniuk.

A kerékpárt a Zwift és a Wattbike saját alkalmazásával teszteltem. A Wattbike alkalmazásban számos edzés található, és olyan híres emelkedők virtuális rekonstrukciói, mint az Alpe d'Huez és a Mont Ventoux, amelyeken kipróbálhatod magad. Az alkalmazásban teljes edzéstervek is találhatók, valamint funkcionális küszöbteljesítmény (FTP) tesztek.

Az általam tesztelt kerékpár összeszerelve érkezett, így nem tudok nyilatkozni arról, hogy mennyire könnyű a beállítás, de azt mondhatom, hogy 44 kg-os súlya meglehetősen nehéz, és elég sok helyet foglal el a keret miatt, amely mindkét oldalon körülveszi (a lábnyom 100 cm x 50 cm). Természetesen előnyös ez a keret, amikor a stabilitásról van szó, és még az én kissé egyenetlen garázsom padlóján is alig mozdult el a kerékpár, amikor a nyeregből kiszálltam és keményen nyomtam egy emelkedőn vagy intervallumon.

A Zwifthez való gyors kapcsolódás mellett a Wattbike Atom automatikusan megtalálta a Garmin óráimat (a Fenix 6 Pro és a Forerunner 745 készülékkel is teszteltem), és rengeteg hasznos adatot sugározott át az egyes edzések során. Valójában az egyetlen dolog, amivel a kerékpár nem kapcsolódott olyan jól, az a kormány jobb oldalán lévő sebességváltó volt - ez néhányszor kiesett, és ki kellett húznom a kerékpárt, hogy visszaállítsam a kapcsolatot, vagy a Wattbike alkalmazással kellett sebességet váltanom.

Mivel az ellenállás fejlesztésének középpontjában az áll, hogy az Atom mennyire jól reagál olyan dolgokra, mint a Zwiftben a lejtmenet-változások, ez volt az első dolog, amit teszteltem. Ehhez a Zwift Sand and Sequoias útvonalát használtam, mivel annak második fele gyakori váltásokat tartalmaz az emelkedők és lejtők között.

Bár az Atom elég gyorsan reagált ezekre a változásokra, nem egészen olyan jó, mint a szokásos beállításom - egy Elite Direto turbó - vagy az általam korábban tesztelt Wahoo KICKR Bike. Észrevehető az a kis idő, ami a kerékpárnak kell, hogy érzékelje a lejtmenet változását, és ennek megfelelően változtassa meg az ellenállást, amikor hullámos terepen halad.

Ez azonban nagyon kis idő, és az állandó emelkedők és lejtők nélküli túrákon nem vettem észre az enyhe késést. Nem egészen egyezik meg egy 1100 fontnál drágább kerékpárral, de kétségtelen, hogy az Atom egy zseniális edzőkerékpár a Zwifthez való kapcsolódáshoz. A Zwift mellett a Wattbike alkalmazást is nyitva tartottam az útjaim során, az Atom beépített táblagéptartójának segítségével. Az alkalmazás megmutatja az elvárható információkat, mint például a sebességfokozatot, amiben vagy, és a leadott teljesítményt (a maximális érték ehhez a hatalmas 2500 W; mondanom sem kell, hogy nem jutottam ennek a számnak a közelébe), valamint a Wattbike Polar View grafikonját, amely elemzi a pedálozást.

Ez megmutatja, hogy mekkora erőt fejtesz ki a pedálokon, hol veszíthetsz lendületet, és milyen az egyensúly a jobb és a bal lábad között. Mindezek az adatok egy folyamatosan frissülő grafikonba kerülnek, ahol a cél egy kolbász- vagy legalábbis mogyoró alakú kijelzés, nem pedig az általam elért nyolcas szám. A pedálozási hatékonysági pontszámot (PES) is megkapod, egy színkódolt célértékkel, amelyet menet közben kell megcéloznod, ami az én esetemben ismét elkeserítő élményt jelentett.

A Wattbike alkalmazás kiválóan teszi érthetővé a pedálozással kapcsolatos komplex betekintést, és ha javítani akarsz a technikádon, az adatok segítenek ebben. Úgy találtam, hogy a Polar View és a PES formámon javítani tudtam a formát, ha például jobban összpontosítottam a pedálozásomban a felhúzásra, és ha elkötelezettebb kerékpáros lennék, tovább fejlődhettem volna és javulhattam volna.

A kerékpáros teljesítmény általános javításához azonban többre van szükség, mint jól kifinomult technikára. Meg kell izzadnod, és a Wattbike alkalmazás tele van edzésekkel és edzéstervekkel, amelyek segítenek ebben. Ezek az edzések olyan szakaszokra vannak osztva, mint az állóképesség, a HIIT és a sebesség, az FTP-je alapján személyre szabott célokkal, ezért meg kell győződnie arról, hogy az alkalmazás pontos információkkal rendelkezik ezen a fronton.

Az edzések a Wattbike ergo üzemmódját használják az ellenállás beállításához, így a foglalkozások során elérheti a célvattát, és a sebességváltó gombok segítségével beállíthatja a célját minden egyes intervallum során. Minden egyes szakaszhoz van egy ütemcél is. Kipróbáltam egy állóképességi és egy HIIT edzést az alkalmazásból, és ezek könnyen követhetőek, és jól megtervezettnek tűntek a fittséged célterületének javítására.

A képernyő nem a legmegragadóbb az edzés során az otthoni spinning kerékpárok, például a Peloton és az Echelon edző által vezetett videós edzésekhez képest, de hajlamos voltam a Wattbike edzését a Zwift segítségével egy külön monitoron követni, hogy egy kicsit több szórakozást nyújtson, miközben az intervallumokat tekertem.

A rendelkezésre álló edzéstervek hosszúak, és segíthetnek a sportversenyekre, vagy akár többnapos túrákra való felkészülésben, mint például az amatőr versenyzőknek szóló Haute Route események.

Mivel az edzések az FTP-n alapulnak, minden szinten alkalmasak a versenyzők számára, és további FTP-tesztekkel ellenőrizheti az út során, hogy lássa, hogyan fejlődik.

Bár a Wattbike Atom nem éri el a Wahoo KICKR Bike valósághű menetérzetét, a legtöbb otthoni felhasználó számára reálisabb áron kínál ragyogó intelligens edzésbicikli-élményt és lenyűgöző alkalmazást.

Egy olyan turbó segítségével, mint az Elite Direto, kevesebbért is kiváló intelligens beállítást kaphatsz, mint egy okos edzőkerékpárral, és sok kerékpáros ezt fogja előnyben részesíteni, mert a saját kerékpárját tekeri, nem pedig egy gépet, miközben a Wattbike alkalmazással való összekapcsolás határozottan segíthet a technika, a fittség és az általános teljesítmény javításában.