, 2021/9/25

A testtípusod befolyásolhatja, hogyan reagálsz a különböző típusú edzésekre és diétás étrendekre. Ez az útmutató segít megérteni a testtípusodat (ektomorf, mezomorf vagy endomorf), és azt, hogy hogyan tudod felépíteni az edzést és az étrendedet a siker érdekében.

tested

Amikor először kerültem az izomépítésbe, el voltam havazva a különböző edzésprogramok, testépítő kiegészítők, étrendek, cikkek és információk mennyiségétől. Olyan sok egymásnak ellentmondó étrend és edzésprogram volt elérhető, és fogalmam sem volt, hogy mit "kellene" csinálnom. Ennek eredménye körülbelül 6 hónap volt az edzőteremben, kevés nyereséggel és szinte semmi motivációval az edzéshez.

Teljesen tanácstalan voltam, és azon voltam, hogy bedobjam a törülközőt és feladjam. Aztán egy srác az edzőteremben adott nekem egy magazint, és azt mondta, hogy olvassam el a benne lévő cikket a testtípusokról. Így tettem, és ez felnyitotta a szememet az okra, amiért nem voltam semmilyen nyereség az edzőteremben.

Igazi ektomorf vagyok (klasszikus hardgainer), és a testsúlyom 60,2 kg (132,5 font) volt, amikor először sétáltam be az edzőterembe.

Akkoriban fogalmam sem volt a testtípusokról. Feltételeztem (mint a legtöbb kezdő), hogy minél többet edzettem, annál nagyobb leszek. Azt gondoltam, hogy "a több jobb", ezért elkezdtem egy elit testépítőnek tervezett programot követni. Ez 6 hónap alatt körülbelül 1,7 kg súlygyarapodást eredményezett.

Miután elolvastam a testtípusról szóló cikket abban a magazinban, elkezdtem jobban megérteni, hogyan működik a testtípusom, az anyagcserém és a súlygyarapodás. Mivel ektomorf vagyok, a kalóriabevitelre, a hosszú pihenőidőre és a minimális kardióra kell összpontosítanom. Csak ekkor kezdtem el valódi súlygyarapodást elérni, és azóta sem néztem vissza.

Tehát fontos, hogy képes legyél azonosítani és megérteni a testtípusodat. A különböző testtípusok különböző edzésmódszereket és étrendterveket igényelnek. Az alábbiakban felsoroljuk a 3 férfi testtípust: ektomorf, mezomorf és endomorf, valamint azok jellemzőit.

Ektomorf testtípus

Az ektomorf egy tipikus vékony fickó. Az ektomorfok könnyű testalkatúak, kis ízületekkel és sovány izomzattal. Általában az ektomorfoknak hosszú, vékony végtagjaik vannak, zsinóros izmokkal. A vállak általában vékonyak, kevés szélességgel.

Az ektomorf testalkat tipikus jellemzői: Ektomorf testtípus

Kicsi "törékeny" váz és csontozat

Klasszikus "hardgainer"

Lapos mellkas

Alacsony vállak

Vékony

Sovány izomtömeg

Nehezen hízik

Gyors anyagcsere

Az ektomorfok nagyon nehezen híznak. Gyors anyagcseréjük van, amely nagyon gyorsan elégeti a kalóriákat. Az ektomorfoknak hatalmas mennyiségű kalóriára van szükségük a súlygyarapodáshoz. Az edzéseknek rövidnek és intenzívnek kell lenniük, a nagy izomcsoportokra összpontosítva. A táplálékkiegészítők mindenképpen ajánlottak. Az ektomorfoknak lefekvés előtt kell enniük, hogy megelőzzék az éjszakai izomkatabolizmust. Az ektomorfok általában nagyon könnyen veszítenek zsírt, ami megkönnyíti számukra a sovány izomzatra való visszavágást.

Ajánlott edzések ektomorfok számára:

Muscle & Strength Full Body Workout Routine: Muscle & Strength Full Body Workout Routine

A teljes csomag: A Full Body Strength & Hypertrophia Workout

Teljes testes edzésprogram magas srácoknak

Hatalmas a sietségben edzésprogram

Max Adaptáció Felső Alsó (MAUL) edzés

Mesomorf testtípus

A mezomorf testalkatú ember nagy csontozatú, nagy izmokkal és természetesen atletikus testalkattal rendelkezik. A mezomorfok a legjobb testtípus a testépítéshez. Nekik elég könnyű a hízás és a fogyás. Természetes módon erősek, ami tökéletes platform az izomépítéshez.

Mesomorf testtípusA mezomorf testtípus tipikus jellemzői:

Atletikus

Általában kemény test

Jól definiált izmok

Téglalap alakú test

Erős

Könnyen izmosodik

Könnyebben zsírosodik, mint az ektomorfok

A mezomorf testtípus reagál a legjobban a súlyzós edzésre. A növekedés általában nagyon gyorsan megfigyelhető, különösen a kezdők esetében. A mezomorfok hátránya, hogy könnyebben híznak, mint az ektomorfok. Ez azt jelenti, hogy figyelniük kell a kalóriabevitelre. A mezomorfok számára általában a súlyzós edzés és a kardió kombinációja működik a legjobban.

Ajánlott edzések mezomorfok számára:

Power Hypertrophy Upper Lower (P.H.U.L.) edzés

Michael B. Jordan által inspirált edzés: Edzés, mint a Fekete Párduc Killmongerje

10 hetes tömegnövelő program

Gyors tömegnövelő program: A 4 napos szuperszett osztott edzés

6 napos Push, Pull, Legs Powerbuilding Split és étkezési terv

Endomorf testtípus

Az endomorf testtípus tömör és általában puha. Az endomorfok nagyon könnyen híznak. Az endorombok általában alacsonyabb testalkatúak, vastag karokkal és lábakkal. Az izmok erősek, különösen a felső lábszárak. Az endomorfok természetes módon erősek az olyan lábgyakorlatokban, mint a guggolás.

Endomorf testtípusAz endomorf testtípus tipikus jellemzői:

Puha és kerek test

Nagyon könnyen izmosodik és zsírosodik

Általában alacsony

"Zömök" testalkat

Kerek testalkat

Nehezen veszít zsírt

Lassú anyagcsere

Az izmok nem annyira jól definiáltak

Az endomorfok edzéskor nagyon könnyen híznak. Sajnos ennek a súlynak nagy része zsír, nem izom. Ahhoz, hogy a zsírgyarapodás minimálisra csökkenjen, az endomorfoknak mindig kardió edzést és súlyzós edzést is kell végezniük. Általában nincs szükség táplálékkiegészítőkre, amíg az illető étrendje magas fehérjebevitelt biztosít.

Ajánlott edzések endomorfok számára:

12 hetes zsírpusztító: 12 Week Fat Destroyer (12 hetes zsírpusztító): Teljes zsírégető edzés és diéta program

Az AMRAP testépítő edzés az izomtömegért

10 hét a foszlósig: maximalizáld a zsírégetést ezzel az edzéssel

Get RIPPED: 3 napos edzés Split Plusz kardió edzésprogram

A Ripped Freak edzésprogram

A testtípusok kombinációja

Ezek a testtípusok nincsenek kőbe vésve. Valójában a legtöbb srác két testtípus kombinációjával rendelkezik. Ezek a kombinációk vagy ektomorf/mesomorf vagy mezomorf/endomorf. Nem ritka, hogy egy tiszta mezomorf, aki például endomorfként hízik.

Tehát melyik testtípus vagy?

A fenti információk alapján be kell tudnod azonosítani a testtípusodat. Az étrendedet és az edzésedet is a testtípusodnak megfelelően optimalizálhatod.

Egy utolsó pont, amit meg akarok említeni, hogy nem számít, milyen a testtípusod, nagy, szakadt, izmos testalkatot építhetsz. Még a legvékonyabb srácok is fel tudnak tömörödni. Igen, ez nehezebb, de ha hajlandó vagy kemény munkát végezni, akkor meg lehet csinálni. Nekem a lehető legvékonyabb természetes testalkatom van, és e cikk írásakor körülbelül 30 kg (66 font) sovány izomtömeget szereztem.