, 2022/12/9

Ha olyan vagy, mint a legtöbb srác, nem bánnád, ha 5-10 kiló plusz izomtömeget pakolnál a testedre. Lehet, hogy fontolgatod, hogy elkezdesz egy izomépítő programot, vagy akár aktívan használsz is egyet.

izomépítés

Mielőtt elkezdenél még több fehérjeturmixot inni és nehéz súlyokkal erőltetni magad, ez a cikk segíthet neked komolyan átértékelni a céljaidat.

Ha izomépítésre törekszel, és nem vagy sovány testalkatú, erősen ajánlom, hogy a zsírvesztésre koncentrálj izomvesztés nélkül, mielőtt megpróbálnál némi tömegnövelést végezni a testedben. Tartsd észben, hogy átlagosan a legtöbb srác lényegesen alábecsüli a testzsírszázalékát legalább 5% -kal.

Íme 3 nyomós ok, amiért először zsírt kell veszítened, mielőtt izmot építenél. 

A további zsír megszerzése

Izmot szerezni zsírgyarapodás nélkül nagyon nehéz, még akkor is, ha minden kalóriát, amit megeszel, aprólékosan számolsz.

Ahhoz, hogy izmot nyerjünk, a testünknek anabolikus állapotban kell lennie, amit bőséges mennyiségű fehérje, szénhidrát és kalória táplál. Ha izomépítésre törekszel, akkor várható, hogy némi zsírt is hozzáadsz. Ezt a fitneszmodellek és testépítők is nagyon jól tudják, akik a szezonon kívüli időszakban izomtömeggel és némi zsírral is "felszaporodnak", amikor izomépítésre törekszenek.

Tegyük fel, hogy 1,80 m magas vagy és 185 kg, 15% testzsírral. Végül 12 kiló súlyt szedsz fel, amiből 6 kiló izom és 6 kiló zsír. Az új testzsírszázalékod 18%, ami közel van a 20%-os szinthez, amit semmiképpen sem szeretnél. Ha eléred a 20%-os testzsírt, akkor körülbelül 20 kiló tiszta zsírt kell leadnod anélkül, hogy izmot veszítenél, hogy elérjd a sovány, 10%-os testzsírt.

Ha 15% feletti a testzsírszázalékod, nagyon ajánlott, hogy először a zsírvesztésre koncentrálj.

Egyszerűen nagyobbnak tűnsz, ha sovány vagy

Ha nem vagy sovány, akkor a testzsír elrejti a nehezen megszerzett izomtömegedet. Ami még ennél is fontosabb, a zsír elrejti az izmaid alakját.

A vállizom például egy kerek, könnycsepp alakú izom, amely minden húzó és toló mozdulatban részt vesz. Ha a vállaid fölött testzsír van, akkor laposnak tűnnek, kevés kerekdedséggel.

Minél kerekebbek a vállaid és minél karcsúbbak, annál markánsabb lesz az alakjuk. Ha láthatod a tényleges izmot és annak alakját, az azt az illúziót kelti, hogy nagyobbak, mint amekkorák valójában. Egy cizellált fizikum általában nagyobbnak, teltebbnek és lenyűgözőbbnek fog tűnni, mint egy hasonló méretű, puha fizikum.

Miért fontos ez, ha izmot akarsz építeni? Nos, előfordulhat, hogy a zsírvesztés során rájössz, hogy már megvan a kívánt izomtömeged, csak korábban nem láttad.

Tudni fogod, mennyivel nagyobbat szeretnél kapni

Tegyük fel, hogy 10-15 kiló izmot szeretnél magadra pakolni, tudod, hogy 10-15 kiló izomnak mekkora a térfogata? Tényleg van fogalmad arról, hogy az a 10-15 kiló hogyan fog kinézni rajtad, feltéve, hogy az előző kérdésre igennel válaszoltál?

A jobb módszer az, ha megmérjük a testrészeinket, hogy lássuk, vannak-e nagyobb területek, amelyeken javítani kell. Megállapíthatja például, hogy a testrészeinek többsége a magasságához képest szilárd szinten van, az egyetlen probléma az, hogy a mellkasi mérete mindössze 38 col, azaz kb. 96 cm. Most már biztosan tudod, hogy komolyan javíthatsz a mellkasod és a hátad vastagságán.

Néhány testmérés elvégzése után megtudhatod, hogy a combod és a vádlid biztosan nagyobb lehet egy centivel. Ez a változás az izomzatban legfeljebb csak néhány kilót jelenthet. A lényeg, hogy nem biztos, hogy közel sem kell annyi izomtömeget felszedned, mint amennyit gondolsz.