, 2021/10/2

A The Vegan Athlete's Cookbook szerzője tudományos bizonyítékokkal szolgál.A vegán étrendnek vannak előnyei az amatőr sportolók számára?

vegán étrend

Még ha nem is fizetsz elő a Netflixre, valószínűleg már megnézted a The Game Changers című dokumentumfilmet, amelyben sportolók, tudósok és a nagy Arnold Schwarzenegger szerepelnek. A film célja az volt, hogy meggyőzze a nézőket arról, hogy a teljesítményhez optimális étrend minden állati eredetű terméket elkerül.

Azt várhatnánk, hogy a The Vegan Athlete's Cookbook szerzője teljes szívvel egyetért ezzel a nézettel - de nem. "A The Game Changers alapüzenete az volt, hogy nem kell állati eredetű termékeket fogyasztani ahhoz, hogy jól teljesítsünk a sportban" - mondja Anita Bean. "Azonban egy lépéssel tovább ment, és alapvetően azt mondta, hogy a legjobb étrend a sportoláshoz a vegán étrend. Nincs bizonyíték arra, hogy ez így van".

A The Vegan Athlete's Cookbook (A vegán sportoló szakácskönyve) Bean negyedik sporttáplálkozási szakácskönyve, és már halomnyi könyvet írt a sporttáplálkozásról, edzésről és táplálékkiegészítőkről. Emellett a Táplálkozástudományi Egyesület regisztrált táplálkozási szakértője, valamint a London Marathon és a Ride London táplálkozási szakértője.

"A könyv a vegán étrendet követők és azok igényeihez igazodik, akik több vegán étkezést szeretnének bevezetni" - mondja Bean. "Megmutatja az embereknek, hogyan juthatnak elegendő tápanyaghoz, amire csak a növényi élelmiszerekből van szükségük." Ha még mindig kétségei lennének afelől, hogy a növényekből is be lehet szerezni, amire szükségünk van, megkérdeztük Beant a bizonyítékokról.

A vegán étrend egyenértékű a nem vegán étrenddel a sportteljesítmény szempontjából? A gyors válasz: igen, a tudomány ezt alátámasztja. Viszonylag kevés a bizonyíték, de számos tanulmány kimutatta, hogy a vegán étrend támogathatja a sportteljesítményt és a regenerálódást. Van egy 2016-os tanulmány az Arizonai Állami Egyetemről, amely kimutatta, hogy a növényi alapú étrend még az aerob fittség támogatásában is előnyös lehet a sportolók, és különösen a női sportolók esetében.

Részben azért, mert általában magasabb a szénhidráttartalma, és a magas glikogénraktárak előnyösek az aerob vagy állóképességi teljesítmény szempontjából. Mindezek után persze sok vegán sportoló téved, és ezért írtam a könyvemet - hogy az emberek ne kövessenek el hibákat. Most már lehet kapni vegán alternatívákat a hús helyett, az emberek azt hiszik, hogy csak annyit kell tenniük, hogy vagy lecserélik a húst erre, vagy egyszerűen csak teljesen elhagyják a húst, és zöldségeket esznek, vagy több tésztát esznek.

De ha ezt teszik, akkor nem jutnak hozzá a szükséges fehérjéhez, nem jutnak hozzá az összes szükséges tápanyaghoz. A könyvem célja, hogy megmutassam az embereknek, hogyan állíthatnak össze egy kiegyensúlyozott vegán étrendet, amely támogatja az edzéseiket, elősegíti a gyors regenerálódást, és lehetővé teszi számukra, hogy elérjék a teljesítményükben rejlő lehetőségeket.

A kutatás a profi vagy amatőr sportolókra, vagy mindkettőre összpontosít? A tanulmányok mind a szabadidős sportolókat, mind a komolyabb vagy versenysportolókat felölelték, így mindkét csoporton belül alátámasztják a vegán étrend előnyeit.