, 2023/1/3

Az elit futók bármilyen formában való nézése egyenesen lenyűgöző számomra. Egy maraton alatt úgy néznek ki, mintha kecsesen siklanának a betonon - pedig valójában valahogy 26,2 mérföldön keresztül tartják a hat perc alatti mérföldenkénti tempót.

Milyen gyorsan tud futni egy ember

És ez csak a távfutókról szól. Ha elkapsz egy sprintert, aki sebességi rekordot döntöget, úgy néz ki, mintha egy autós üldözéssel is lépést tudna tartani.

A leggyorsabb sebesség, amit az emberek futni tudnak. A világ jelenlegi leggyorsabb embere Usain Bolt, aki közel 28 mérföld per órával képes futni - egyes utcákon ennél alacsonyabb sebességkorlátozás van érvényben!

Bolt tartja a 100 méteres sprint rekordját, 9,58 másodperces idővel - számol be a BBC. Christian Coleman azonban idén év elején megdöntötte a 60 méteres síkfutás világrekordját, 6,37 másodperccel futott, és egyesek szerint most már ő is méltó a leggyorsabb címre. A hölgyeknél pedig az IAAF szerint Florence Griffith-Joyner 10,49 másodperccel a leggyorsabb 100 méteren. Ez 22 MPH! Mindegy, ki tartja a csúcsot, valahányszor meglátom ezeket a kirívóan gyors embereket, egy szó jut eszembe: hogyan? Hogy lehet egy ember ilyen rohadt gyors?

Mi kell ahhoz, hogy valaki szupergyorsan fusson?

Természetesen az olimpiai rekordot tartó sportolók nem csak úgy megjelennek a játékokon anélkül, hogy intenzív, többórás edzéseket végeznének. De a genetika is a gyorsaságuk mellett dolgozik, mondja Colleen M. Brough, P.T., D.P.T., a Columbia RunLab klinikai oktatási igazgatója. Ahhoz, hogy olyan sebességgel tudj futni, mint a legtöbb elit sprinter, bizonyos mennyiségű II. és IIx típusú izomrostra van szükséged - ezek a gyors izomrostok biztosítják a gyors, erőteljes mozgást, de gyorsan kiégnek, mondja Brough.

A legtöbb embernek körülbelül 50/50 arányban vannak I-es típusú (az állóképességi futások során erőt adó) és II-es típusú rostjai. "De az elit futók, mint Usain, magasabb százalékban rendelkeznek II-es és IIx típusú rostokkal. Genetikailag ők előnyben lesznek." Eközben más emberek hajlamosak arra, hogy több I-es típusú rostjuk legyen, így ők születésüknél fogva erősebben és hosszabb ideig futnak.

Tehát edzhetek, hogy gyorsan fussak, vagy fel kell adnom?

Természetesen edzhetsz a gyors célba érésre. Csak nem biztos, hogy világrekordokat fogsz futni, ha a DNS-ed nem a sikerre van beállítva. A gyorsaságra törekvők számára fontosak az erőmozgások (gondoljunk csak az ugró guggolásra és más plyometrikus gyakorlatokra) és az erőnléti edzés - bár természetesen egy kis kardió is segít, mondja Brough. És "amikor az erőre kerül a sor, ezeknek a sprintereknek a glute erő maximalizálására kell összpontosítaniuk".

A jobb fenékerővel együtt jár az izomaktiválásra és az erősebb futási formára való összpontosítás. Brough szerint a leggyorsabb futók általában elülső lábfejre csapódnak (amikor a lábfej elülső részére érkezünk) és erős térdhajtással futnak. "Szinte olyan, mintha erővel nyomnák lefelé, és aprítják maguk alatt a talajt".

Van-e határa annak, hogy az emberek milyen gyorsan tudnak futni?

Egy 2010-es tanulmány szerint igen. Az izomrostok által felvett erő miatt úgy tűnik, hogy 40 mérföld/óra lehet a felső határ. Tekintve, hogy Bolt több mint 10 mérfölddel alatta van, az embereknek van még mit tenniük. Brough szerint azonban az évek során sokat fejlődtünk a sebesség általános növelése terén.

"Bővítjük az edzéstudomány területeit, és felfedezzük a hatékonyabb futóformát" - mondja Brough - "valamint az energiatermelés és -felhasználás maximalizálásának módjait", hogy a futók erősebbek és gyorsabbak legyenek.