, 2022/9/7

Ha alternatív bankszámlacsomagra váltanál, akkor ellőtte hasonlítsd össze bankszámla kalkulátor segítségével.

bankszámla

Van már bankszámlád és nagyrészt meg is vagy vele elégedve? Mégis hiányzik egy-két szolgáltatás, amit más banknál megkaphatsz? Vagy csak biztonságosabbnak érzed több helyen tartani a pénzed? Léteznek erre alternatív megoldások is.

Sokfelé ár és lehetőség közül választhatsz, útmutatónk segít ebben.

Milyen alternatívák vannak?

Felmerülhet benned a bankszámla költségek láttán: vajon létezik valamilyen olcsóbb alternatív megoldás? Szerencsére ma már nem egy olyan megoldás kínálkozik, amivel egyszerűen és olcsón tudod több számlán is tartani a pénzedet.

Egy bankszámla kereső nagy segítségedre lehet a választásban.

 

Revolut

Nem szeretnél költséges devizaszámlát fenntartani a gyakori külföldi útjaid miatt? Szeretnéd költséghatékonyan intézni az internetes vásárlásaidat és jó lenne, ha nem terhelnének az utalásért felszámolt extra kiadások? Az orosz gyökerű, de brit, illetve litván bejegyzésű Revolut megoldást jelenthet a számodra, ha ilyen problémákkal küzdesz.

 

A Revolutnál a regisztráció és a kártyaigénylés szerencsére rendkívül egyszerű, néhány perc alatt el is intézheted az ügyet, ráadásul a kártyád is hamar megérkezik majd (a kártya postázásáért kell fizetni egyedül a regisztráció során).

Az egyik legelőnyösebb oldala ennek a szolgáltatásnak, hogy bankközi átváltási árfolyamon tudsz fizetni több mint 150 pénznemben. Ha hétköznap váltasz át devizát, akkor erre felár nélkül van lehetőséged (350 ezer forintos összeghatárig).

 

Ha londoni idő szerint szombaton vagy vasárnap szeretnél átváltani, akkor pénznemtől függően 1-2 százalékos (de általában 1 százalékos) felárra kell számítanod. Világjárók számára egyébként jó hír az is, hogy az utasbiztosításodat is meg tudod kötni az applikáción keresztül.

 

Abban az esetben is nagyon előnyös a Revolut használata, ha több olyan ismerősöd is igénybe veszi ezt a szolgáltatást, akinek pénzt szoktál utalni. A Revolut rendszerén belül az utalás azonnali és ingyenes, úgyhogy sokat csökkenthetsz a banki díjaidon, ha kihasználod ezt a lehetőséget.

 

Akkor is jó döntés a regisztráció, ha gyakran vásárolsz interneten. Amikor kártyaválasztásra kerül a sor, akkor kétféle opciód van: dönthetsz a fizikális és a virtuális kártya mellett is (vagy használhatod mindkettőt). Virtuális kártyából bármikor létrehozhatsz újabbakat, és használhatsz egyszer használatos kártyaszámot is.

 

Ez utóbbi egy nagyon biztonságos eljárás az online vásárlás esetén. Ha egy ilyen virtuális kártyával fizeted azt a vásárlást, amit az interneten szeretnél elkölteni, akkor nem kell az adatbiztonság miatt aggódnod, hiszen te tudod meg elsőként a kártyaszámot és amint kiadod, hogy fizess vele, már le is jár, más tehát már nem használhatja fel.

 

Természetesen a Revolutnak is akadnak hátulütői és nem a legjobb ötlet, ha ezzel akarod teljes mértékben kiváltani a számládat. Amiatt, hogy a regisztrációkor kevés adattal is beéri a cég, bármikor zárolhatják a számládat, ha valamit gyanúsnak észlelnek.

 

Ez rendkívül kellemetlen lehet, hiszen a cégnek nincs telefonos ügyfélszolgálata, ráadásul a chates verzió is csak angolul működik. Ember legyen a talpán, aki ilyen körülmények között rövid idő alatt visszaszerzi az uralmat a számlája felett.

 

Létezik egyébként Európában egy, a Revoluthoz nagyon hasonló, kizárólag mobilról elérhető internetes bank. Az N26 névre hallgató cég ugyan még hazánkban nem elérhető, de folyamatos terjeszkedésének köszönhetően ez hamar megváltozhat. De ugyanígy ajánlható a Curve szolgáltatása, esetleg a Wise is.

 

Összegezve

Ha több bankszámlád van, az megkönnyítheti az életedet és pénzügyileg is jól járhatsz vele, azonban, ha nem jól választasz akkor felesleges kiadásokkal és bonyodalmakkal járhat. Mielőtt döntesz, nézd át a költségeket és mérlegeld, hogy miért is van szükséged több számlára. 

 

Arra is figyelj, hogy egy számlának van nyitási költsége, utána fenntartási költsége, és sokszor a megszüntetésért is fizetni kell. Aszerint dönts, hogy ne csak az indulási költségeket figyeld, hanem összességében az egészet és mindenképp illeszkedjen a bevételeid, kiadásaid arányához.