, 2022/9/2

Elegendő fehérjét kapsz az étrendedbe? Miközben figyelhetsz a kalória-, cukor- és sófogyasztásra, arra is ügyelned kell, hogy elegendő fehérjét vigyél be. Kulcsszerepet játszik testünk minden sejtjének létrehozásában és fenntartásában. Táplálja sejtjeinket és energiával látja el szervezetünket.

Miért fontos a fehérje az étrendben

Nancy Waldeck, a Thomas F. Chapman Family Cancer Wellness at Piedmont séfje és dietetikusa rámutat, hogy a szervezetünk nem tárolja a fehérjét.

"Fontos, hogy az egyének minden nap fogyasszanak fehérjét. A napi fehérjebevitel szerepet játszik a sejtek jó formában tartásában, és a napi egészségmegőrzési terv részét kell képeznie".

A fehérje aminosavakból áll, amelyeket általában építőelemeknek neveznek, mivel hosszú láncokba kapcsolódnak. Emellett "makrotápanyagnak" számít, ami azt jelenti, hogy viszonylag nagy mennyiségre van szükséged belőle ahhoz, hogy egészséges maradj.

Miért van szüksége a szervezetnek fehérjére

Íme öt nyomós ok, amiért érdemes gondoskodnod arról, hogy minden nap elegendő fehérjéhez juss:

1. Építsd fel magad. A fehérje a csontok, az izmok, a porcok és a bőr fontos építőköve. Sőt, a hajad és a körmeid is nagyrészt fehérjéből állnak.

2. Javítás. A szervezeted szövetek építésére és javítására használja fel.

3. Oxigénellátás. A vörösvértestek olyan fehérjekeveréket tartalmaznak, amely az oxigént szállítja az egész szervezetben. Ez segít ellátni az egész testedet a szükséges tápanyagokkal.

4. Emésztés. A naponta elfogyasztott táplálékfehérje körülbelül fele enzimek előállítására megy el, amelyek segítik az ételek emésztését, valamint új sejtek és testkémiai anyagok létrehozását.

5. Szabályozni. A fehérje fontos szerepet játszik a hormonszabályozásban, különösen a sejtek pubertáskori átalakulása és fejlődése során.

Hogyan segíthet a fehérje abban, hogy formában maradj

A magas fehérjetartalmú ételek fogyasztása számos fitneszelőnnyel jár, többek között:

Gyorsítja a regenerálódást edzés és/vagy sérülés után

Az izomvesztés csökkentése

sovány izomzat építése

Segít fenntartani az egészséges testsúlyt

Az éhségérzet csillapítása

Waldeck rámutat a fehérje egy másik előnyére is - gyorsabban jóllakik.

"A fehérje és a rostok hosszabb ideig tartanak jóllakottan, ami azt jelenti, hogy nem érezzük olyan gyakran a késztetést az evésre. Ez segít a súlyt alacsonyan tartani, miközben a sejtjeinket a szükséges tápanyagokkal látja el".