, 2021/9/24

A kérdés most már csak az: hogyan tudod fenntartani a fejlődést, tudván, hogy a legtöbb ember nem éri el a céljait? Elhatározni vagy nem elhatározni - ez a kérdés.

fitnesz fogalma

Az ünnepek végeztével és az újév beköszöntével sokan a klasszikus, falánkság utáni kényszerhelyzetben találják magukat, amikor a strandszezon előtt le akarnak fogyni. Ennek ellenére, ha fogadni akarnék, fogadni mernék, hogy az ilyen emberek nagy többsége nem fogja véghez vinni ezt az "elhatározását".

Hogy miért? Valójában egyszerű statisztikák (és azt hiszem, 25 évnyi éleslátás az emberi állapotról). A Scrantoni Egyetemen végzett tanulmány szerint az amerikai felnőttek körülbelül 45%-a minden újévben legalább egy fogadalmat tesz, melyek közül az első helyen a "fogyás" és a "több testmozgás" áll. [1]

De milyenek a siker esélyei? Vessen egy pillantást az alábbi statisztikákra, és látni fogja, miért teszem fel a pénzemet arra, hogy a legtöbb ember nem teljesíti a fogadalmát:

Az "elhatározók" (azaz a célt kitűzők) százalékos aránya, akik az idő előrehaladtával megtartották az elhatározásukat:

Túl az első héten: 75%

Túl a 2 héten: 71%

Egy hónap elteltével: 64%

6 hónap után: 46%

Amint látható, a "célját végigcsinálja" aránya jelentősen csökken az első hónap után, és az idő előrehaladtával tovább csökken. Ennek ellenére ugyanez a tanulmány azt is megállapította, hogy azok, akik valóban újévi fogadalmat tettek, sokkal nagyobb valószínűséggel értek el sikert/oldottak meg egy problémát, mint azok, akik változtatni akartak egy problémán, de nem határozták el aktívan, hogy ezt megteszik.

Tehát nem minden remény veszett el, ha újévi fogadalom kitűzéséről van szó, és valójában az első lépés az, hogy egyszerűen csak legyen egy. Ha készen állsz arra, hogy nekivágj az új vállalkozásnak, és elérd a teljesítmény- és testalkati céljaidat, akkor olvass tovább, mivel ez a cikk néhány gyakori hibára nyújt megoldást, amelyeket az emberek elkövetnek, amikor az egészséggel/fitnesszel kapcsolatos újévi fogadalomról van szó.

A fitnesszel kapcsolatos fogadalmad betartása

Az alábbiakban egy listát találsz tippeket, amelyekkel leküzdheted a gyakori buktatókat, amelyeket az emberek hajlamosak elkövetni, amikor a fitneszhez kapcsolódó újévi fogadalmukról van szó. Bár néhány tipp nyilvánvalónak tűnhet, nem véletlenül adjuk meg őket - mert működnek! A sikerhez nincs titkos formula vagy díszes trükkök; ha sikerrel akarsz járni, akkor az alapokat kell elsajátítanod és következetesnek kell lenned. Ha ezt a két dolgot meg tudod tenni, akkor több mint felkészült vagy arra, hogy elérd a fogadalmadat. Most pedig térjünk a lényegre:

Ritkán használok felkiáltójelet, de nem tudom eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy valóban időt szánj arra, hogy átgondolj valamit, amin változtatni szeretnél az életedben, és elkötelezd magad mellette. Ha csak úgy passzívan gondolkodsz egy problémán, és reménykedsz, hogy változtatni fogsz rajta, akkor jó eséllyel nem lesz belőle semmi; sőt, a fent említett tanulmány szerint 96% az esélye annak, hogy azok, akik nem tesznek fogadalmat, soha nem jutnak el odáig, hogy megoldják a problémát, amit meg akartak oldani.

Ezenkívül győződjön meg arról, hogy a célja elérhető a megadott időkeretben. Túl gyakran hallom, hogy az emberek azt mondják, hogy "5 hét alatt 50 kiló zsírt akarnak leadni", és én csak megrázom a fejem, és tudatom velük, hogy ez nem fog megtörténni. Legyen reális, és ne vállaljon többet, mint amennyit kezelni tud. Nem inkább azt a célt tűzné ki, hogy 6 hónap alatt 30 fontot veszítsen, és valóban végig is csinálja, minthogy 6 hét alatt próbálja meg az összes súlyt elveszíteni, és messze elmarad? Azt kell hinnem, hogy az előbbi jobban tetszene.

Győződj meg róla, hogy ezt magadért teszed - ez önző hozzáállásnak hangzik, de egy dolgot mondhatok neked: ha olyan fogadalmat teszel, hogy magadon kívül másra is hatással legyél, az a kudarc piros zászlója. A nap végén, amikor a fitneszhez kapcsolódó fogadalmakról van szó, te vagy az egyetlen, akinek hasznára válhat.

Legyen terve - ha már kitűzte a célját, itt az ideje, hogy cselekvési tervet készítsen.

Ez az a pont, ahol sok fitneszrajongó a (túl)elemzés okozta bénultság miatt megáll a saját lábán. Ne feledje, a legjobb tervek, amelyeket soha nem hajtanak végre, mindig rosszabbak, mint egy jó terv, amelyet most hajtanak végre. Ne ülj a számítógép mögött, és ne keresd a "legújabb, legjobb, legmenőbbnek hangzó edzésprogramot", amikor egy alapprogram is bőven elég, ha valóban felállsz a hátsódról, és csinálod.

Tűzz ki "rövid távú minicélokat" ugródeszkaként - egy másik gyakori buktató, amivel az elhatározók szembesülnek, az a rövid távú célok hiánya. Például, ha van egy újévi fogadalmad (azaz hosszú távú célod), hogy az év végéig 60 kilót fogysz, akkor kezdheted azzal, hogy kitűzöl egy "mini célt", hogy 2 hét alatt 2 kilót fogysz. Ez elengedhetetlen, mivel bizalmat és lelkesedést teremt, így ragaszkodik a tervéhez.

Jutalmazd meg magad, amikor eléred ezeket a rövid távú célokat - gyakran előfordul, hogy az emberek feladják az újévi fogadalmukat, mert soha nem szánnak időt arra, hogy visszatekintsenek az elért eredményekre, és egy kicsit élvezzék azokat. Ha következetesen teljesíted a rövid távú céljaidat, akkor ne félj attól, hogy kényeztesd magad egy kis szórakozással, ruhával, étellel vagy bármi mással, amit csak szeretnél. Egy dolgot ne felejtsen el itt: a "jutalmazza magát" nem jelenti azt, hogy "egyen meg mindent, amit lát"; ne vigye túlzásba, elég valami apróság is (és nem is kell, hogy étel legyen).

Légy rugalmas - ebben az esetben a rugalmasság a legfontosabb, mivel valószínű, hogy az utad során néhány kudarccal fogsz szembesülni. A kulcs az, hogy ne hagyd, hogy ezek az akadályok nyomasztanak, hanem használd fel őket tapasztalatként, és lépj tovább. Ne hagyd, hogy a kudarc kifejezés leírja, ki vagy. Nem baj, ha kudarcot vallasz; nem baj, ha kudarcot vallasz.

Remélhetőleg ezek a tippek segítenek a kint élő egyéneknek abban, hogy tartsák magukat a fitneszzel kapcsolatos elhatározásaikhoz, és végre végigvigyék a dolgokat. Kemény munkára és elkötelezettségre van szükség ahhoz, hogy megváltoztasd a tested és a teljesítményed, de végül mindig megéri az erőfeszítést.