, 2021/10/2

Próbáld ki egy pár súlyzóval, ellenállósávval vagy akár csak a testsúlyoddal. A hátizmaid kulcsfontosságúak az egészséges, fájdalommentes testtartáshoz. A törzseddel együtt segítenek abban, hogy minden összhangban maradjon.

 javítsd a testtartást

A hátizmok elengedhetetlenek az egészséges, fájdalommentes testtartáshoz. A törzseddel együtt segítenek abban, hogy minden összhangban maradjon. De miután hónapokig bezártságban, az otthoni íróasztalról a kanapéra váltogatva töltötted őket, lehet, hogy már nem olyan erősek, mint régen.

Hogy megerősítsd a hátadat, Tom Easthamet, a London Irish RFC korábbi erőnléti és kondicionáló edzőjét és a Minimal Fitness Method alapítóját kértük meg egy hatékony edzésre, amelyet bárki elvégezhet otthon - felszereléssel vagy anélkül.

Az edzés mellett Eastham azt ajánlja, hogy keressünk időt a lógásra, mivel ez jó módja annak, hogy a hátunkat és a testtartásunkat jó formában tartsuk. "A lógás az egyik legjobb módja a mellkasi gerinc nyújtásának - ami kritikus tényező a hát általános egészségének javításában" Ha nincs otthon húzódzkodó rúd, a helyi parkban talán van egy erre a célra kialakított szabadtéri tornaterem, ahol húzódzkodó rúddal lehet próbálkozni - de ha nincs is, akkor is rengeteg helynek kell lennie, ahol lóghatsz, például egy erős ágnak, mászókának vagy akár focikapuknak. "Csak legyünk kreatívak" - mondja Eastham.

Az edzés

Ellenkezőleg, ez az öt mozdulatból álló hátizom-edzés egy fekvőtámasz-variációval kezdődik. A lapocka felhúzás feloldja a lapockák feszességét, amely a munka fölött görnyedve töltött órák során kialakulhat. Ezután következik az ajtókeretes lógás, amely oldja a hát felső részének feszültségét. A maradék három mozdulat súlyzós gyakorlat, de ha nincs súlyzód, akkor mellékeltünk egy alternatív mozdulatot, amelyet ellenállósávval, vagy ennek hiányában a saját testsúlyoddal és egy kis találékonysággal is elvégezhetsz.

Mindhárom variáció így is hatékony edzést fog eredményezni, amennyiben kihívást jelentesz magadnak a sorozatok vagy ismétlések számának növelésével, a pihenőidők csökkentésével vagy az egyes gyakorlatok tempójának lassításával. "A tempó - vagy a mozgás sebessége az egyes ismétléseknél - az edzés egy alulhasznosított része" - mondja Eastham. "Még fontosabbá válik, ha minimális súlyokkal és felszereléssel dolgozunk". Lassan haladj tehát, hogy a legtöbbet hozd ki ebből a tartásjavító hátedzésből.

1 Lapocka felhúzás

Sorozatok 2 ismétlés 10-15 pihenő 30 mp

Tartsd meg a fekvőtámasz felső részét, és a karjaidat egyenesen tartva, a törzsedet pedig végig feszítve koncentrálj arra, hogy összenyomd a lapockáidat, majd enyhén meghajlítva a felső hátadat, szétfeszítsd őket. Tartsa az ismétléseket lassan és kontrolláltan.

2 Ajtókeretes lógás

Sorozat 2 Idő 30 mp Pihenés 30 mp. Most, hogy a lapockáidon keresztül teret teremtettél, célozd meg a hátad közepének és felső részének többi részét. Szükséged lesz egy erős ajtókeretre. Fogd meg a keret tetejét, és a lábaidat a földön tartva hagyd a testedet nehézkesen lógni, hogy érezd a felső hátadon keresztül a gyengéd nyújtást. Ha jól meg tudod fogni, és biztos vagy benne, hogy a keret elbírja a súlyt, emeld fel a lábad a padlóról, hogy holtponton lógj. Ha tovább szeretnél fejlődni, akkor a válladat fel-le ránthatod - ezt nevezzük lapockahúzásnak -, hogy erősítsd a felső hátadat.

3 Egykaros evezés

Sorozat 3 ismétlés 10-12 ismétlés oldalanként Pihenés 60 mp. Ha van súlyzód, itt az ideje, hogy felvegyél egyet. Helyezd a lábadat szélesen egymás mellé, az egyik kezedet pedig tedd egy székre magad elé, hogy stabil alapot kapj. Fogj meg egy súlyzót, és a hátadat laposan tartva evezd a súlyt a hónaljadig, majd kontrolláltan vissza.

Ellenállósávos alternatíva: Szalagos egykaros evezés Állj a szalag közepére, és vedd fel mindkét végét a kezeddel. Csípőből csuklódjon előre, tartsa laposan a hátát, és evezzen a szalaggal fel a hónaljáig, majd vissza lefelé, először az egyik, majd a másik oldalon.

Testsúlyos alternatíva: Nincs felszerelésed? Ehelyett szorítson be egy lepedőt vagy törölközőt az ajtókeret tetejébe, zárja be az ajtót, hogy a helyén maradjon, és rángassa meg, hogy megbizonyosodjon a biztonságáról. Ezzel egy rögtönzött felfüggesztő edzőt készítettél. Állj közel az ajtóhoz, egyik kezeddel fogd meg a lepedőt, és óvatosan dőlj hátra, hogy a testsúlyodat használd ellenállásként. Húzza fel magát az egyik kezével, a könyökét szorosan a testéhez tartva, majd engedje le magát kontrolláltan.

4 Hajlított evezés

Tartsd a súlyzókat az oldaladon úgy, hogy a tenyereid egymás felé nézzenek. Vedd igénybe a törzsed és csípőből hajoljo előre, a hátsódat kissé kidugva, hogy ellapítsdés védd a hátad. Húzd be a lapockáitd, hogy a felső hátizmaid is igénybe vedd, majd emeld a súlyokat a bordáidhoz, tarts szünetet, és kontrolláltan engedd le.

Ellenállóképességi szalag alternatívája: Állj az ellenállásszalagra, csípőnél csuklónál hajoljo előre, és lapítsd ki a hátad.

Evezd a szalagot mindkét kezeddel egyszerre a hónaljadig, majd vissza lefelé. Nehezítsd meg a gyakorlatot másfél ismétléssel. Minden egyes ismétlésnél evezzen egészen felfelé, félig lefelé, vissza felfelé, majd egészen lefelé. Testsúlyos alternatíva: Asztali evezés Ehhez is kell egy kis találékonyság - és stabil bútor. Feküdj a legsziklaszilárdabb asztalod alá, és fogd meg az egyik oldalát vállszéles fogással. Emeld fel a tested úgy, hogy csak a sarkad érintse a padlót, a karjaid pedig kinyújtva legyenek.

A testedet egyenes vonalban tartva húzd a mellkasodat az asztal felé, majd kontrolláltan húzd lefelé. Vigyázz, hogy az asztal ne billenjen meg.

Ez az otthoni tricepszedzés a felső karjaidat építi fel. Ezzel az otthoni bicepsz edzéssel fokozhatod a húzóerődet.

5 Fordított flye

Sorozatok 3 ismétlés 10-12 pihenő 60mp

Ez könnyebb súlyzókat igényel, mint az előző mozdulatok. Tartsd a súlyokat egyenes karokkal együtt, vedd be a törzsedet, csípőnél csuklódj előre, és lapítsd ki a hátad. A padlóval majdnem párhuzamos testtel emelje fel a súlyokat oldalra, a lapockáit a felhúzás tetején összeszorítva, majd kontrolláltan engedje vissza a kiindulási helyzetbe.

Ellenállóképességi szalag alternatívája: Álljon úgy, hogy a szalagot a mellkasa előtt tartja, a kezeit csak vállszélességnél szélesebbre téve.

A fogás lehet felül- vagy alulfogás is. Húzza be a lapockáit, és húzza szét a szalagot, a kezeit oldalirányban mozgatva, hogy feszültséget hozzon létre a hát felső részén, majd irányítással húzza vissza a kiindulási pontra. Testsúlyos alternatíva: Nem tökéletes, de egy törülközőnek kell egy kicsit engednie, ha nincs szalagod. Tartsd a törülközőt széttárt kezekkel, és koncentrálj arra, hogy kis lökésekkel szorítsd össze a lapockáidat. Ha jól csinálod, akkor is érezni fogod az izmaidban - lehet, hogy csak néhány extra ismétlés kell ahhoz, hogy érezd az égést.