, 2022/9/21

Bármilyen hátprobléma után fontos, hogy visszanyerjük a mozgást és az erőt. Ez támogatja a szövetek gyógyulását, és segít újra mozogni. Előfordulhat, hogy nem tud azonnal visszatérni a megszokott mozgásszinthez, és a javulás kezdetben lassú lehet.

Gyakorlatok hátfájás esetén

Azonban a normál tevékenységekhez való fokozatos visszatérés a legjobb módja annak, hogy rövid és hosszú távon jó eredményeket érjünk el egy hátprobléma után. Edzés közben figyelnie kell a fájdalomszintjére, különösen a korai szakaszban. Előfordulhat, hogy a gyakorlatok kezdetben kissé fokozzák a tüneteket. Idővel azonban könnyebbé válnak, és rendszeres gyakorlással segíthetnek a hát mozgásának javításában.

Ha a gyakorlatok mégis kellemetlenséget okoznak, akkor a háziorvosodtól vagy gyógyszerészedtől felírt gyógyszerek szedése segíthet abban, hogy továbbra is gyakorolj.

Hogyan állapíthatod meg, hogy a megfelelő szinten végzed-e gyakorlatokat

Ez az útmutató segíthet megérteni, hogy a megfelelő szinten edzel-e. Azt is megtudhatja, hogy mennyi fájdalom vagy kellemetlenség elfogadható. Hasznos lehet például, ha 10-es skálán értékeled a fájdalmat (0, ha nincs fájdalom, 10 a valaha tapasztalt legsúlyosabb fájdalom):

0-3 - minimális fájdalom

4-5 - elfogadható fájdalom

6-10 - túlzott fájdalom

Fájdalom edzés közben

Törekedj arra, hogy fájdalmad a 0 és 5 közötti értékelési tartományban maradjon. Ha fájdalmad e szint fölé emelkedik, változtass a gyakorlatokon:

csökkentheted a mozdulatok számát

csökkented a mozgás sebességét

a mozgások közötti pihenőidő növelésével

Fájdalom az edzés után

A testmozgás nem szabad, hogy a meglévő hátfájást összességében súlyosbítsa. Az új gyakorlatok gyakorlása azonban néha rövid távú izomfájdalmat okozhat, mivel a test hozzászokik az újfajta mozgáshoz. Az ilyen jellegű fájdalomnak gyorsan enyhülni kell, és az edzés utáni reggelen már nem szabad, hogy rosszabb legyen a fájdalom.

Hányszor és milyen gyakran

A gyakorlatokat fokozatosan kell beilleszteni a rutinodba, hogy segítsen a hátfájásán.

Mozgásgyakorlatok

Az ismétlések azt jelentik, hogy milyen gyakran végzel egy-egy mozdulatot. Új gyakorlatok elkezdésekor hasznos lehet, ha egyszerre 2-3 ismétlést végzel.

Jobb, ha a nap folyamán kis mennyiségeket végzel. Például óránként gyakorold az ismétléseket.

Ahogy ez egyre könnyebb lesz, és ha úgy érzed, képes vagy rá, néhány naponta 1-2 ismétléssel bővítsd a mozdulatokat.

Ahogy egyre több ismétlésre leszel képes, hasznos lehet a dolgokat szettekre bontani. Ez azt jelenti, hogy egyszerre több ismétlést végezhetsz, de a nap folyamán ritkábban fogod végezni őket. Például:

Végezz 8 ismétlést.

Pihenj egy percet.

Ismételj meg egy újabb 8 ismétlésből álló sorozatot.

Ismételd meg ezt naponta 2-3 alkalommal.

Idővel megpróbálhatja növelni az ismétlések számát. A cél a maximum 2 sorozat 15 ismétlésből álló sorozat.

Nyújtó gyakorlatok

A nyújtás célja, hogy egy pozíciót hosszabb ideig tarts ki. Idővel ez segíthet a mozgástartomány javításában. A gyakorlat végzése közben érezned kell egy enyhe nyújtást. Ennek nem szabad fájdalmasnak vagy kellemetlennek lennie. A nyújtást lehetőleg 20-30 másodpercig próbáld meg tartani. Próbálj meg a gyakorlatsorozatok elvégzésére összpontosítani. Például végezze2-3 sorozat nyújtást. Törekedj arra, hogy ezt naponta 2-3 alkalommal végezd el. Ahogy egyre több nyújtást végzel, érezni kell, hogy a mozgástartományod javul, és képes leszel tovább nyújtani.

Mikor kell megállni

Hagyd abba ezeket a gyakorlatokat, ha súlyosbítják a tüneteket, vagy ha újabb fájdalmat okoznak.

Ha a hátfájásod rosszabbodik, miközben követed ezeket a tanácsokat, érdemes beszélni egy egészségügyi szakemberrel a tüneteidől.

Segítség és támogatás

Ha a hátfájásod a tanácsok betartása után 6 héten belül nem javul, érdemes beszélni egy egészségügyi szakemberrel a tüneteidről.