, 2023/2/24

A fizikai egészségi problémák jelentősen növelik a mentális egészségi problémák kialakulásának kockázatát, és fordítva.

Fizikai és mentális egészség

A hosszú távú fizikai egészségi állapottal küzdő emberek közül majdnem minden harmadiknak van mentális egészségügyi problémája is, leggyakrabban depresszió vagy szorongás.

Hogyan hat a mentális egészségem a fizikai egészségemre?

A kutatások azt mutatják, hogy a mentális egészségügyi problémával küzdő emberek nagyobb valószínűséggel szenvednek valamilyen megelőzhető fizikai egészségi állapotban, például szívbetegségben. Ennek számos oka lehet, többek között:

genetika - A gének, amelyek valószínűbbé teszik, hogy nálad mentális egészségügyi probléma alakul ki, a fizikai egészségügyi problémákban is szerepet játszhatnak.

alacsony motiváció - Egyes mentális egészségügyi problémák vagy gyógyszerek befolyásolhatják az energiádat vagy az öngondoskodásra való motivációdat.

koncentrációs és tervezési nehézségek. Ha mentális egészségi problémád befolyásolja a koncentrációdat, nehezedre eshet orvosi találkozókat szervezni vagy azokon részt venni.

az egészségtelen viselkedés megváltoztatásához szükséges támogatás hiánya - Az egészségügyi szakemberek feltételezhetik, hogy te nem vagy képes változtatni, ezért nem nyújtanak támogatást például az alkoholfogyasztás csökkentéséhez vagy a dohányzásról való leszokáshoz.

kisebb valószínűséggel kapsz orvosi segítséget - Az egészségügyi szakemberek azt feltételezhetik, hogy a fizikai tüneteid a mentális betegségednek részét képezik, és nem vizsgálják tovább azokat. A mentális betegségben szenvedő emberek kisebb valószínűséggel vesznek részt olyan rutinellenőrzéseken (például vérnyomás-, testsúly- és koleszterinszint-ellenőrzés), amelyekkel a testi egészségi állapot tüneteit korábban fel lehetne fedezni.

Emellett a mentális problémák fizikai tünetekkel is járhatnak. A testünk és az elménk nem különül el egymástól, így nem meglepő, hogy a mentális betegség hatással lehet a testre. A depresszió fejfájással, fáradtsággal és emésztési problémákkal járhat, a szorongás pedig például gyomorpanaszokat okozhat. További tünetek lehetnek az álmatlanság, a nyugtalanság és a koncentrációs nehézségek.

Mit tehetek, hogy segítsek magamon?

Ha mentális egészségügyi problémád van, az nem jelenti azt, hogy elkerülhetetlenül testi egészségügyi probléma alakul ki. Vannak dolgok, amelyeket megtehetsz azért, hogy a legjobb esélyt add magadnak arra, hogy fizikailag jól maradj.

Testmozgás

A fizikai aktivitás nagyszerű módja annak, hogy fizikailag is egészséges maradj, valamint javítsa mentális jólétét. A kutatások azt mutatják, hogy a testmozgás jó közérzetet keltő vegyi anyagokat, úgynevezett endorfint szabadít fel az agyban. Már egy rövid, 10 perces élénk séta is javíthatja a szellemi éberséget, az energiát és a hangulatot. Akár a kertedet gondozod, akár maratont futsz, a testmozgás jelentősen javíthatja az életminőségedet. Ha találsz egy olyan tevékenységet, amelyet élvezel, kevésbé érzed magad stresszesnek, koncentráltabbnak, és céltudatosságot adhat.

Egyél jól

A helyes táplálkozás javíthatja a közérzetet és a hangulatot. A kiegyensúlyozott étrend egészséges mennyiségű fehérjét, esszenciális zsírokat, összetett szénhidrátokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és vizet tartalmaz. A táplálkozásunk befolyásolhatja számos mentális egészségügyi állapot kialakulását, kezelését és megelőzését, beleértve a depressziót és a demenciát is.

Dohányzás abbahagyása

A dohányzás negatív hatással van mind a mentális, mind a fizikai egészségre. Sok mentális problémákkal küzdő ember azt hiszi, hogy a dohányzás enyhíti a tüneteket, de ezek a hatások csak rövid távúak. Soha nem késő leszokni, és ma már számos támogatás áll rendelkezésre, hogy segítsen a leszokásban.

Kérj időpontot a háziorvosodtól

Ha aggódsz a fizikai egészséged miatt, vagy rutinellenőrzésre vagy szűrővizsgálatra hívtak, kérj időpontot a háziorvostól. A várakozási idők a különböző háziorvosi rendelőkben eltérőek: kérj sürgősségi időpontot, ha sürgősen szükséged van valakire.