, 2023/2/14

Segíthet boldogulni életutad során. Nem mindig könnyű egészséges döntéseket hozni - nehéz lehet időt és energiát találni a rendszeres testmozgásra vagy az egészséges ételek elkészítésére. Az erőfeszítéseid azonban sokféleképpen megtérülnek, és egész életedben megmaradnak.

Egészséges életmód

A hét legtöbb napján 30 percig legyél fizikailag aktív. Ha szorít az idő, oszd ezt három 10 perces alkalomra. Az egészséges mozgás lehet séta, sport, tánc, jóga vagy futás. Táplálkozz kiegyensúlyozott, zsírszegény étrenddel, sok gyümölccsel, zöldséggel és teljes kiőrlésű gabonával. Válassz olyan étrendet, amely alacsony telített zsír- és koleszterintartalmú, és mérsékelt cukor-, só- és összzsírtartalmú.

Ne dohányozz, és ha dohányzol, szokjon le róla. Kérj segítséget.

Ha alkoholt fogyasztasz, csak mértékkel igyál. Soha ne igyál vezetés előtt, vezetés közben vagy terhesség alatt.

Kérj segítséget valakitől, akiben megbízol, ha úgy gondolod, hogy drog- vagy alkoholfüggő lehetsz.

Segíts megelőzni a nemi úton terjedő fertőzéseket (STI) és a HIV/AIDS-et azzal, hogy minden szexuális kapcsolat alkalmával óvszert használsz. Ne feledd, hogy az óvszer nem 100 százalékban bolondbiztos, ezért beszéld meg a nemi úton terjedő fertőzések szűrését a szolgáltatóddal. Az óvszeren kívüli egyéb fogamzásgátló módszerek, mind a tabletták és az implantátumok nem védnek meg a nemi úton terjedő fertőzésektől vagy a HIV-től.

Étkezés után moss fogat puha vagy közepes sörtéjű fogkefével. Ivás után, lefekvés előtt is moss fogat. Használj naponta fogselymet.

Maradj távol a naptól, különösen délelőtt 10 és délután 3 óra között, amikor a nap káros sugarai a legerősebbek. Ne hidd, hogy biztonságban vagy, ha felhős az idő, vagy ha vízben vagy, mivel a káros sugarak mindkettőn áthatolnak. Használj olyan széles spektrumú fényvédő krémet, amely az UVA és UVB sugarak ellen is véd, és amelynek fényvédő faktorszáma legalább 15 vagy magasabb. Válassz olyan napszemüveget, amely a napsugarak 99-100 százalékát blokkolja.

Egészséges kilátások

Előfordulhat, hogy úgy érzed, hogy különböző irányokba húznak, és a munka, a család és más ügyek intézése stresszel jár, így kevés időd marad önmagadra. Ha megtanulod egyensúlyba hozni az életed, és időt szakítasz magadra, az nagy előnyökkel jár - egészségesebb kilátásokkal és jobb egészséggel.

Lépések, amelyeket megtehetsz:

Tartsd a kapcsolatot családoddal és barátaiddal.

Vegyél részt a közösségében.

Tartsd fenn pozitív hozzáállását, és tegyél olyan dolgokat, amelyek boldoggá tesznek.

Tartsd életben a kíváncsiságod. Az élethosszig tartó tanulás jótékony hatással van az egészségedre.

Az egészséges intimitásnak minden formája létezik, de mindig mentes a kényszertől.

Tanuld meg felismerni és kezelni a stresszt az életedben. A stressz jelei közé tartoznak az alvászavarok, a gyakori fejfájás és a gyomorproblémák; a gyakori dühösség; és az ételhez, a drogokhoz és az alkoholhoz való fordulás a stressz levezetésére.

A stressz kezelésének jó módja a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozási szokások és az olyan relaxációs gyakorlatok, mint a mély légzés vagy a meditáció. Sokat segíthet a megbízható családtagokkal és barátokkal való beszélgetés. Egyes nők úgy találják, hogy a hitközösségükkel való kapcsolattartás segít a stressz idején.

Aludj és pihenj eleget - a felnőtteknek körülbelül nyolc óra alvásra van szükségük éjszakánként.

Beszélj egészségügyi szolgáltatóddal, ha néhány napnál hosszabb ideig depressziósnak érzed magát. A depresszió kezelhető betegség. A depresszió jelei közé tartozik az üresség és a szomorúság érzése, a sok sírás, az élet iránti érdeklődés elvesztése, valamint a halálra vagy öngyilkosságra vonatkozó gondolatok. Ha te vagy egy ismerősöd öngyilkossági gondolatokkal küzd, azonnal kérj segítséget.