, 2021/9/24

Egyszerű, de jogos feltételezés, hogy a legtöbb férfi enyhén megszállottja a tesztoszteron fokozóknak. De amikor a tesztoszteron-kiegészítőkről van szó, a kérdés az, hogy valóban működnek-e?

A tesztoszteron

Egyszerű, de jogos feltételezés, hogy a legtöbb férfi enyhén megszállottja a tesztoszteron fokozóknak. A tesztoszteron egy létfontosságú hormon, amely elengedhetetlen szerepet játszik a hormonok megfelelő működésében és szabályozásában, az izomfejlődésben és a nemi vágyban. Emellett hatással van mindenre a hangulattól kezdve a memórián át az izomépítésig és a regenerálódás javításáig.

De tesztoszteron fokozó kiegészítőkről van szó, a kérdés az, hogy valóban működnek-e? Ahogy a mondás tartja, nem minden étrend-kiegészítő egyforma, és amikor a tesztoszteron fokozókról van szó, ez a mondat még mindig érvényes. Igaz, hogy a tesztoszteron boosterek növelhetik a természetes tesztoszteron termelést, javíthatják a testösszetételt és fokozhatják az általános vitalitást.

Azonban a megfelelő összetevők megfelelő dózisban történő alkalmazása az, ami a különbséget jelenti. Most a legjobb tesztoszteron fokozó összetevőkről fogunk beszélni, amelyekre szükséged van, hogy növeld a természetes tesztoszteronszintedet, így több szempontból is javíthatod a teljesítményedet.

Mi a tesztoszteron

A tesztoszteron egy elsődleges androgén és anabolikus szteroid, amelyet természetesen a szervezeted termel. A tesztoszteron kritikus szerepet játszik az izomtömeg fejlődésében, és hozzájárul az idegrendszer aktiválásához, ami nagyobb teljesítményt és erőt, jobb hangulatot és jobb libidót eredményez.

Az alacsony tesztoszteron tünetei

A tesztoszteronhiány a világ népességének 10-40%-át érinti, és ismert, hogy az életkor előrehaladtával növekszik, 30 éves kor után exponenciálisan emelkedik. A tesztoszteronszint növelése bizonyítottan javítja az erőt, csökkenti a testzsírt és növeli az izomtömeget. Nem csoda, hogy megszállottak vagyunk. Minél több a tesztoszteron, annál kifejezettebbek ezek a hatások. Az alacsony tesztoszteronszint drámai hatással lehet a nemi vágyra, a fizikai megjelenésre és a testösszetételre.

Az alacsony tesztoszteronszint néhány leggyakoribb tünete a következő

Megnövekedett testzsír

Az izomtömeg elvesztése

Hajhullás

Csökkent nemi vágy

Krónikus fáradtság

Erekciós nehézségek

Számos tényező negatívan befolyásolhatja és csökkentheti a tesztoszteronszintet, mint például az alvás minősége, az alkoholfogyasztás, a mikrotápanyagok hiánya, a fokozott stressz és a finomított cukor. A tesztoszteronszint optimalizálása először néhány ilyen tényező korrekciójával és természetes tesztoszteron boosterrel való kiegészítéssel növelheti a tesztoszteron termelést és javíthatja az alacsony t tüneteit is.

Fontos megjegyezni, hogy a közhely ellenére, hogy a tesztoszteron elsősorban férfidomináns hormon, az igazság az, hogy nem az. A tesztoszteron kulcsfontosságú szerepet játszik a nők egészségében, és ugyanúgy befolyásolhatja a hangulatot és a libidót, mint a férfiaknál. A tesztoszteron egyensúlytalansága, mind a magas, mind az alacsony tesztoszteronszint a nőknél, komoly és gyakran káros hatással lehet a nők általános egészségére, beleértve az új vérsejtek termelődésének képességét, a nemi vágyat, a sportteljesítményt, az izomépítést, a hangulatot és még sok minden mást. A tesztoszteron az ösztrogén egyensúlyának is kulcsfontosságú összetevője.

A tesztoszteronhiányban szenvedő nőket gyakran tévesen diagnosztizálják, mivel a tünetek hasonlítanak a stresszel, szorongással és depresszióval kapcsolatos tünetekre. Az alacsony tesztoszteronszint izomgyengeséggel is összefüggésbe hozható, különösen a sportosabb hajlamú nőknél. A csökkent libidóval és tesztoszteronhiánnyal küzdő nők becsült száma csak az Egyesült Államokban 10 és 15 millió közé tehető.

Nincsenek egyértelmű irányelvek az alacsony t-értékben szenvedő nők diagnosztizálására, és csak a közelmúltban ismerték el az egyértelmű irányelvek szükségességét. Azonban azok a nők, akik alacsony szexuális vágytól vagy szexuális étvágytól szenvednek, normális ösztrogénszinttel, de csökkent androgénszinttel rendelkezhetnek, és nagy hasznát vehetik a tesztoszteron növelésének az optimális hormonális egyensúly megteremtése érdekében.

A 6 legjobb tesztoszteron fokozó összetevők

A Dél-kaliforniai Egyetem kutatói a Google-keresés során megvizsgálták az első 50 tesztoszteronfokozó étrend-kiegészítő aktív összetevőit és reklámozott állításait. A kutatók áttekintették a tesztoszteronról és a kiegészítőkben található 109 komponensről megjelent tudományos szakirodalmat. A cink, a görögszéna és a B6-vitamin volt a három leggyakoribb bizonyított összetevő a kiegészítőkben.

A csoport az egyes kiegészítők tartalmát összehasonlította az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) által ajánlott napi beviteli mennyiséggel (RDA) és a Nemzeti Tudományos Akadémia Orvosi Intézete által meghatározott felső tolerálható beviteli szinttel (UL) is. Az 50 étrend-kiegészítő közül a kutatók 16 általános állítással találkoztak, amelyek a betegek javát hirdették, beleértve a "T vagy szabad T növelésére", a "test sovány tömegének vagy izomtömegének növelésére" vagy a "nemi vágy vagy libidó növelésére" vonatkozó állításokat.

Míg a tesztoszteronfokozó kiegészítők 90%-a azt állította, hogy fokozza a tesztoszteronszintet, a kutatók úgy találták, hogy a kiegészítők kevesebb mint 25%-ának voltak adatai az állításaik alátámasztására. Sokuk nagy dózisú vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmazott, esetenként többet, mint a tolerálható határérték.2

Bár ez riasztó, nem mondhatom, hogy meglepő.

A tanulság itt - végezze el a kutatást, mielőtt befektetne és pénzt költene egy tesztoszteronfokozó kiegészítőre. Győződjön meg róla, hogy a megvásárolt kiegészítőnek klinikai tanulmányok támasztják alá állításait, és hogy olyan bevált összetevőket tartalmaz, mint a cink, a görögszéna, a DIM és a Tongkat Ali.

1. Görögszéna

A görögszéna Indiából és Észak-Afrikából származó egynyári hüvelyes növény. A közelmúltban a görögszéna ergogén segédanyagként és hatékony tesztoszteron fokozó összetevőként került a figyelem középpontjába. A Journal of the International Society of Sports Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány a görögszéna hatását vizsgálta az erőre, a testösszetételre és a teljesítményre.

Egy kettős vak, randomizált, kontrollált vizsgálatban 49 résztvevőnek 500 mg görögszénát vagy placebót adtak. Az alanyok egy felügyelt 4 napos ellenállásos edzésprogramban vettek részt, amely heti két felső- és alsótest edzésre oszlott, összesen 8 héten keresztül. Az eredmények azt mutatták, hogy a Fenugreek jelentősen növelte az erőt, csökkentette a testzsírt, és így javította a teljes testösszetételt a placebocsoporthoz képest, a szabad tesztoszteron növekedésével együtt.

2. Cink

A cink a vas után a második legelterjedtebb nyomelem és esszenciális mikrotápanyag az emberi szervezetben. A cinknek számos ismert előnye van a sejtműködésben, különösen az emberi anyagcserében, a génexpresszió szabályozásában és az egészséges tesztoszteronszint támogatásában. A törökországi Selçukban, a Testnevelési és Sportiskolában végzett tanulmány szerint 10 férfi elit birkózónak négy héten keresztül napi 3 mg cinket adtak.

Az eredmények azt mutatták, hogy a teljes és a szabad tesztoszteronszint szignifikánsan magasabb volt a cinkpótlást követően, anélkül, hogy a tesztoszteron-koncentráció gátlását megakadályozták volna, amiből arra következtettek, hogy a cink jótékony hatással lehet a sportteljesítményre. Bizonyítékok arra is utalnak, hogy a cink modulálja az androsztendion, egy androgén prekurzor tesztoszteronná történő átalakulását.

A Nutrition című folyóiratban közzétett keresztmetszeti vizsgálat a cinkkoncentráció és a tesztoszteron-koncentráció közötti kapcsolatot vizsgálta. A vizsgálat megállapította, hogy a cinkhiányban szenvedő vagy a cinket az étrendjükből hiányoló vizsgálati résztvevők esetében a szérum tesztoszteron-koncentrációjának jelentős csökkenése volt tapasztalható.

A cinkpótlás eredményezte. Hat hónapos, napi 30 mg cinkkel történő kezelés után a szérum tesztoszteron koncentrációja és szintje szignifikánsan emelkedett az összes résztvevő körében. A cink könnyen az egyik legjobb tesztoszteron-növelő összetevő. Ha tesztfokozót vásárol, győződjön meg róla, hogy tartalmaz cinket.

3. Magnézium

A magnézium több mint 300 testi funkciót és több száz enzimatikus reakciót szabályoz. Míg, a magnézium biológiai funkciói viszonylag széleskörűek, amelyek közé tartozik a nukleinsavak előállítása, az adenozin-trifoszfátban (ATP) való részvétel, és az izomösszehúzódások segítése a magnézium legfontosabb funkciója, hogy a kalciumkoncentráció közvetítésével és koordinálásával segít szabályozni a megfelelő csontozatot, javítja az alvás minőségét, és növeli a bioaktív szabad tesztoszteront.

A kutatások szerint az amerikaiak közel 70%-a az ajánlott napi magnéziummennyiség alatt fogyaszt, 19%-uk pedig az ajánlott mennyiség kevesebb mint felét. Tanulmányok kimutatták, hogy a magnézium felszabadítja a tesztoszteront és bioaktívabbá teszi azt. A kutatások arra is utalnak, hogy egy gramm magnézium testmozgással kombinálva 24%-kal növelheti a tesztoszteronszintet.

4. B6-vitamin

A piridoxin néven is ismert B6-vitamin közvetlen szerepet játszik a sejtek anyagcseréjében. Serkenti a tesztoszterontermelést is, mivel elnyomja az ösztrogén szintézisét, és az ösztrogén- és androgénreceptorokon keresztül befolyásolja az enzimindukciót.

Tanulmányok kimutatták, hogy az alacsonyabb b6-vitaminszint összefügg a csökkent tesztoszteron-koncentrációval is, ami arra utal, hogy a B6-vitamin a tesztoszteron (és más szteroidhormonok) hatásában is szerepet játszik, valószínűleg a receptoroknak a kezdeti transzlokáció után a sejtmagból a citoszolba történő visszavezetésében.

5. Malajziai ginzeng

A malajziai ginzengként is ismert Tongkat Ali a kínai gyógyászatban hagyományosan használt népszerű gyógynövény, gazdag bioaktív növényi vegyületeinek köszönhetően. Tanulmányok kimutatták, hogy a Tongkat Ali számos quassinoidnak nevezett fitonutrienset tartalmaz, legfőképpen eurycomanont, amelyek serkentik a szabad tesztoszteron felszabadulását, javítják a nemi vágyat, csökkentik a fáradtságot és javítják a közérzetet.

A Journal Of the International Society Of Sports Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány a Tongkat Ali stresszhormonok egyensúlyára, különösen a kortizol és a tesztoszteron hatását vizsgálta. 64 alanyt randomizáltak, és vagy napi 200 mg Tongkat Ali-t vagy placebót kaptak 4 héten keresztül. A kortizol- és tesztoszteronszintek jelentősen javultak a Tongkat-kiegészítés hatására, a kortizol 16%-kal csökkent, a szabad tesztoszteron pedig 37%-kal nőtt.

A kutatások azt mutatják, hogy a Tongkat Ali hatása a normális tesztoszteronszint helyreállításában úgy tűnik, hogy kevésbé a tesztoszteronszintézis tényleges "stimulálása" miatt, hanem inkább a "szabad" tesztoszteron felszabadulási sebességének növelése révén a kötőhormonból, a nemi hormonokhoz kötődő globulinból (SHBG). Ezért a Tongkat kevésbé tekinthető "tesztoszteron booster"-nek, hanem inkább a normál tesztoszteronszint fenntartásának és helyreállításának módja.

6. Diindolilmetán (DIM)

A DIM egy indol-3-karbinol nevű vegyületből származó metabolit, amely olyan keresztesvirágú zöldségekben található, mint a kelbimbó, a karfiol, a retek, a fehérrépa és a kelkáposzta. A kutatások szerint a DIM szelektív ösztrogénreceptor-modulátorokat (SERM) és szelektív androgénreceptor-modulátorokat (SARM) egyaránt tartalmaz, szabályozva az ösztrogén és a tesztoszteron egyensúlyát.

Tanulmányok kimutatták, hogy a DIM serkenti a progeszteront, és képes megszüntetni a magas ösztrogénszintet. A DIM gátolja az aromatáz enzimet is, amely a tesztoszteront ösztrogénné alakítja át. A DIM a hormonális homeosztázis elősegítésével természetesen hozzájárul a jobb anyagcseréhez, és támogatja a hatékonyabb zsíranyagcserét, ami segíti a tesztoszteron szabadabb keringését a szervezetben. A szabad vagy nem fehérjéhez kötött tesztoszteron hozzáadódik az izmok szerkezeti fehérjéihez, lehetővé téve a hipertrófiát vagy az izomnövekedést.

Működnek a tesztoszteron boosterek?

Azok a férfiak és nők, akik szeretnék javítani a libidójukat, nagyobb tömeget építeni és növelni a szabad tesztoszteron szintet, hasznát vehetik a jó minőségű tesztoszteron fokozó kiegészítők használatának. A legtöbb tesztoszteron booster azonban nem tartalmaz elég nagy dózisokat, vagy nem rendelkezik az állításaikat alátámasztó összetevőkkel, ha összehasonlítjuk a hagyományos tesztoszteronpótló terápiával.

Sok kiegészítő tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat, vagy "ősi gyógynövényeket", de nem tartalmazza a szabad tesztoszteron termelés szimulálásához szükséges tényleges tesztoszteron növelő összetevőket. A hormonpótló terápiával (HRT) ellentétben a tesztoszteron fokozók nem fogják átalakítani a testalkatot és a fizikai megjelenést. Amit tehetnek, az az, hogy segítenek csökkenteni a stressz-szintet, javítják az alvás minőségét és időtartamát, javítják a testösszetételt és fokozzák az általános vitalitást, ami segít visszaállítani a tesztoszteronszintet a normális szintre.

Az emberek több ezer dollárt költenek tesztoszteronfokozó kiegészítőkre, amelyek olyan hype-összetevőket használnak, amelyeknek nincs klinikai bizonyítékuk az állításaik alátámasztására. Ha egy tesztfokozó "gyógyszerészeti minőségű", vagy azt állítja, hogy 500%-kal növelheti a tesztoszteront, legyünk óvatosak. Ha ez igaz lenne, akkor nem kiegészítőként árulnák, hanem tényleges anabolikus szteroidként, amelyet csak orvos írhat fel.

A tesztoszteron boosterek valóban működnek, de ha kiegyensúlyozott táplálkozási tervet, és edzésprogramot tudsz beépíteni mellé, akkor még jobban fognak működni.