, 2021/9/25

Ha szenvedsz egy kis izomgyulladástól, dolgozd ki egy-két újabb ismétléssel.

A testmozgás segít

A testmozgás lehet a kulcs az izomgyulladás csökkentéséhez, a Duke Egyetem biomérnökeinek egy csoportja által készített tanulmány szerint, amely kimutatta, hogy az emberi izom képes a krónikus gyulladás káros hatásainak leküzdésére edzéssel. A kutatócsoport felfedezését, amelyet a Science Advances című folyóiratban nemrégiben online publikáltak, a maga nemében elsőként laboratóriumban növesztett, mesterségesen előállított emberi izom felhasználásával tették.

"Rengeteg folyamat zajlik az emberi testben edzés közben, és nehéz elkülöníteni, hogy mely rendszerek és sejtek mit csinálnak egy aktív ember belsejében" - mondta Nenad Bursac, a Duke biomérnöki karának professzora. "A mi mesterséges izomplatformunk moduláris, ami azt jelenti, hogy különböző típusú sejteket és szövetkomponenseket keverhetünk és illeszthetünk össze, ha akarunk.

Ebben az esetben azonban felfedeztük, hogy az izomsejtek képesek önmagukban is gyulladáscsökkentő hatást kifejteni". A gyulladás az izmokban a sejtkárosodás elleni védekező mechanizmusként történik. Azonban elpusztítja az izomszöveteket, ami izomsorvadáshoz vezetne. A gyulladás felismerhető duzzanatról, bőrpírról, az izom körüli hőérzetről, valamint fájdalomról és a mozgástartomány csökkenéséről.

A gyulladás gyakori okai közé tartozik a reumás ízületi gyulladás és a szarkopénia, ami az izmok degenerációjához vezethet. A tanulmány első fázisában a kutatók laboratóriumban növesztett izmokat vettek, és egy héten keresztül viszonylag magas szintű interferon-gamma-mennyiséggel árasztották el őket, ezzel imitálva a krónikus gyulladást. Az eredmények várhatóak voltak: Mind az izom mérete, mind az ereje csökkent.

A második fázisban az izmot "edzésnek" vetették alá, elektródaserkentéssel. Nemcsak az izomnövekedés nőtt, hanem a szimulált edzés a gyulladás hatásait is megakadályozta, hasonlóan a reumatoid artritisz kezelésére használt gyógyszerpárhoz, a tofacitinibhez és a baricitinibhez.

"Edzés közben maguk az izomsejtek közvetlenül szembeszálltak az interferon-gamma által kiváltott gyulladáskeltő jelekkel, amire nem számítottunk" - mondta Bursac. "Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a laboratóriumban növesztett emberi izmok mennyire értékesek lehetnek a betegségek új mechanizmusainak és a lehetséges kezeléseknek a felfedezésében.".