, 2021/9/24

A súlyzós teremtől való hosszabb szünet után ezek az edzések segíthetnek újra megismerkedni az edzőteremmel, így elkezdheted újraépíteni a sikerhez vezető utat!

hosszabb szünet után

Hosszabb szünet után az a kezdeti érzés, amikor besétálsz, meglátod a vasat, és készen állsz arra, hogy puszta kézzel szétzúzd, függőséget okozhat. Az is előfordulhat, hogy rögtön ott akarod folytatni, ahol a hosszabb kihagyás előtt abbahagytad. Ha csak egy-két hétig voltál távol az edzőteremtől, akkor valószínűleg azonnal vissza tudsz térni a rutinba. És ha ez rád is igaz, akkor ez nem az neked való edzés.

Ez azoknak szól, akiknek több hetet vagy akár hónapot kellett kihagyniuk az edzésből. Egy megfelelő terv sokat segíthet abban, hogy a lehető legtöbbet hozza ki ebből az új lehetőségből, hogy nagyszerű eredményeket érjen el az edzőteremben.

Ajánlott: Segítségre van szükséged az izomépítésben? Vegye fel ingyenes izomépítő tanfolyamunkat

Tartsd be az ütemtervet

Az első részben azt javasoltam, hogy állítsunk fel egy ütemtervet, amelyet akár egy héttel azelőtt is betartunk, hogy ténylegesen elkezdenénk edzeni. Ha ezt megtetted, akkor készen állsz arra, hogy elkezdd ezt a rövid, kéthetes programot, hogy visszatérj az emelési rutinhoz. Csak két hét? Igen, két hét. Ez alatt az időszak alatt követheted az itteni edzéseket, miközben személyes időt szánsz arra, hogy megtaláld azt a programot, amely jobban megfelel a hosszú távú céljaidnak.

Emlékszel az első részben, amikor azt javasoltam, hogy ugyanannyi időt szánj az edzőteremtől való távolmaradásodra, plusz két hetet, hogy elérd a kezdeti céljaidat? Ez az a két hét. Ez alatt az idő alatt végezzen kutatást, és találjon egy olyan programot, amelyet elkezdhet követni, hogy segítsen elérni az első célokat, miután ez az időszak letelt.

Hogyan állítsd be a diétádat a céljaid alapján?

1. hét: Egész testes edzések

Az edzés első hete teljes testre kiterjedő edzéseket tartalmaz. Az A edzés az alsótesttel kezdődik, majd átmegy a felsőtestre, végül a hasizomra összpontosít. A B edzés a felsőtesttel kezdődik, átmegy a lábakra, majd a hasizmokkal fejeződik be. Az első héten minden edzést kétszer végezzen el, így összesen négy edzést.

Egy példa heti ütemterv így nézhet ki: Heti 1. heti minta ütemterv:

Hétfő: Edzés: A edzés

Kedd: Edzés B

Szerda: Le

Csütörtök:

Péntek: A edzés

Szombat: Edzés B

Vasárnap: Kikapcsolás

A mozdulatok egyszerűek, és ez így van megtervezve. A cél az izmok összehúzódása és az ellenállás érzékelése. Olyan súlyokat használjunk, amelyek 60-75%-os erőfeszítést igényelnek. Semmikor sem szabad elérned a kudarcot, de tudnod kell, hogy mikor kell elkezdened nagyobb erőfeszítést tenni a végén. A végső cél ezen a héten három 10 ismétlésből álló sorozat elvégzése, a két sorozat között egyperces pihenőidővel. Ha hosszabb ideig távol voltál az edzőteremtől, akkor jó eséllyel egy-két napig késleltetett izomfájdalmat fogsz érezni ezeket az edzéseket követően.

2. hét: Felső és alsó test edzések

Remélhetőleg ez az első heti edzés kielégítette a vágyaidat, hogy visszatérj a súlyzós terembe. Ennek ellenére úgy kell érezned, hogy készen állsz arra, hogy többet vállalj. Ez egy jó dolog. A többre való éhség az, ami üzemanyagot adhat neked erre a hétre. Most a felső- és alsótest edzésekre helyezzük át a hangsúlyt.

Egy héten továbbra is négy edzést fogsz végezni - kettőt a felsőtestnek és kettőt az alsótestnek. A hasizom mindkét edzésben benne lesz. Kezdd azzal az edzéssel, amelyikkel szeretnéd, de váltogasd az edzéseket. Néhány mozgás ezen a héten nagyobb kihívást jelent majd, de képesnek kell lenned arra, hogy megfelelő formával és a kudarc elérése nélkül végrehajtsd őket.

Egy példa a heti menetrendre, ami valahogy így nézhet ki:

Heti 2. heti minta ütemterv:

Hétfő: Felsőtest edzés

Kedd: Altest edzés

Szerda: Off

Csütörtök:

Péntek: Felsőtest edzés

Szombat: Altest edzés

Vasárnap: Off

A cél itt is ugyanaz, mint az első héten - három sorozat 10 ismétlésből, egy perc pihenőidővel a sorozatok között.

Egyéb tevékenység

Ne feledje, hogy ez egy olyan időszak, amikor az izmok újra megismerkednek a munkával. Tehát dolgoztasd meg őket. Egy másik dolog, amit edzés közben tehetsz, az izmok hajlítása a sorozatok között. Ne bámuld a tükröt, és ne menj negyedfordulatokba, mintha bírák előtt állnál. Egyszerűen csak húzd össze az izmot magától (mint például a bicepszhajlítás a curls szettek között).

Mindent ki is kell nyújtanod. Nyújtsd meg az izmokat és érezd az égést. Ez segíthet maximalizálni a mozgástartományodat, ami nagyon fontos. Ez azt jelenti, hogy ne nyújtsd túl magad, és ne tedd ki magad sérülésnek.

Cardio

Kardiót is rendszeresen kell végeznie. Reggel első dolgodként 20-30 percig végezz egy kört. Ez egyelőre lehet mérsékelt erőfeszítés is. Várd meg, amíg visszaáll a teljes rutin, mielőtt elkezded a nagy intenzitású intervallumos edzést (HIIT) beépíteni a tervbe.

Ha az időbeosztásod engedi, menj el sétálni, vagy pattanj fel egy kardiógépre 10-20 percre a súlyzós edzés után. Ez segíthet elégetni néhány extra kalóriát, és rövid időre megemeli a pulzusszámot, mielőtt befejezné a napot.

Két hét után

Ha elvégezte a kutatást, és talált egy megfelelő tervet, amely segít elérni a kezdeti célokat ebben a kéthetes időszakban, akkor a harmadik héten már el is kezdheti követni azt. A testednek készen kell állnia a rendszeres edzéstervre, és a motivációd valószínűleg magasabb, mint valaha. Irányítsa megfelelően ezt az energiát, és lásson munkához. Azok a célok várnak, és nagyszerű helyzetben leszel a sikerhez.