, 2021/10/2

A None To Run Running App egy könnyebb alternatíva a Couch To 5K-nak. Ez a kezdő terv segít bárkinek elkezdeni a futást.

könnyebb alternatíva

A futás sokak számára igazán élvezetes módja annak, hogy fittek legyünk és fittek maradjunk, de kétségtelen, hogy az első kezdeteknél nehéz. A korábbi fittségi szintedtől függően valójában egyenesen szörnyű lehet, de megnyugodhatsz, hogy egy megfelelő tervvel hamar rájössz, hogy az elviselhetetlenül nehézből elviselhetően nehézre változik, és elkezded élvezni a futást.

Sokak számára a Couch to 5K, amelynek célja, hogy valaki kilenc hét edzés után folyamatosan 5 km-t tudjon futni, a legjobb kezdő terv. Bár ez egy kiváló választás, amely sok embernek segített elérni ezt a célt, egyesek úgy találhatják, hogy túl gyorsan növeli a futás mennyiségét. A None To Run egy ingyenes alternatíva, amely lassabb tempóban halad: a terv 12 hétig tart, és a távolság helyett egy általános időcélt tűz ki célul.

Emellett erőnléti és mobilitási foglalkozásokat is tartalmaz, amelyeket az új futóknak érdemes elvégezniük, hogy csökkentsék a sérülésveszélyt. Van egy fizetős alkalmazás is, amely az iPhone-on vagy az Apple Watch-on végigvezeti az egyes futásokat. Beszéltünk két sikeres None To Run diplomás futóval, hogy többet megtudjunk a tervről és arról, hogy miért döntöttek mellette.

Miért döntöttél a None To Run terv mellett?

"Nem vagyok tipikus futó" - mondja Curtis Ledger, egy 46 éves leedsi könyvelő. "23 kiló vagyok [146 kg], megpróbáltam a Couch to 5K-t, és körülbelül a harmadik vagy negyedik hétig jutottam el, de nem sikerült. "Körülbelül négy évvel később elvittem a gyerekeimet egy junior parkrunra, és velük akartam végigmenni a pályán, hogy lépést tartsak velük. A None To Run-ra a 'Couch to 5K elhízott embereknek' keresésen keresztül találtam rá, és úgy találtam, hogy ez egy sokkal értelmesebb, strukturáltabb terv számomra, mint a Couch to 5K"."

"Tavaly április vége körül hagytam abba az ivást - korábban túl sokat ittam" - mondja Charles Doherty, aki Kirkcaldyban dolgozik az informatikában. "Valami mást kellett csinálnom, ezért elkezdtem futni, hogy fitt legyek. Elkezdtem a Couch to 5K futást, de 56 évesen, amikor még soha nem sportoltam, ez egy kicsit sok volt. Az első két hetet kibírtam. Rátaláltam a None To Run-ra, ami egy szelídebb bevezetés a futásba, és sokkal jobban bevált."

Milyen problémákat tapasztaltál a Couch to 5K programmal kapcsolatban?

"Túl gyorsan kezdődött" - mondja Doherty. "Az első héten 30 másodpercig próbáltam futni, és ez volt életem leghosszabb 30 másodperce, majd a legrövidebb két perc gyaloglás!". "A Couch to 5K annyira népszerű, és úgy tekintenek rá, mint ami egy az egyben megfelel mindenkinek, de én rájöttem, hogy nem így van" - mondja Ledger. "Ha belépsz a None To Run Facebook-csoportba, tele van olyan emberekkel, akik kudarcot vallott Couch to 5K-sokként írják le magukat.

"Ez a sebesség, amivel felgyorsul. Az első ötperces futóintervallum a Couch to 5K-ban a negyedik héten van, míg a None To Run-ban a kilencedik héten. Hasonlóképpen, a 20 perces futóintervallum esetében az ötödik hét a 10. héthez képest. A kezdő futók számára minden a folyamatos felépítésről szól. Ha még nem futottál korábban, vagy ha, mint én, a súlyod miatt sok büntetést adsz magadnak, akkor szükséged van erre a hosszú felépítésre.

"Most már elvégeztem az eredeti Couch to 5K-t is, mint a lockdownt, így össze tudom hasonlítani a kettőt, és kizárt, hogy képes lettem volna a Couch to 5K-ra anélkül, hogy előbb a None To Run-t csináltam volna, még akkor is, ha két év különbség van köztük."

"Ezt sokkal jobbnak találtam, mint a Couch to 5K-t" - mondja Doherty. "Kezdetben heti két sorozatot, tehát a nem futó napjaidon öt napon keresztül csinálod. Ez sokkal inkább arra késztetett, hogy többet fektessek bele, mintha csak futnék. Azt hiszem, ez megkönnyítette a dolgot." "Az első hetekben mindenképpen hasznosnak találtam, mert az egész a sérülések megelőzéséről szól" - mondja Ledger. "A Couch to 5K nem igazán terjed ki erre.

Tudom, hogy sokan a None To Run-on nem igazán végzik a gyakorlatokat, de fontos, hogy megjelölték őket. A gyakorlatok pedig változnak a program során - kezdetben vannak egyszerűek, aztán fejlődik. "Azért jó, mert a sérülések megelőzésére összpontosít. A Couch to 5K-val kapcsolatos aggodalom az, hogy az emberek ránéznek, és azt gondolják, hogy képesek lennének rá, de nem tudnak megbirkózni a program gyorsításával, vagy megsérülnek. A szervezeted egyszerűen nem szokott hozzá az első néhány hétben, ez sokkolja a rendszert."

Van valamilyen tanácsod azoknak, akik elkezdik a None To Run-t?

"Mindig a következő hétre kell koncentrálni, és nem arra, hogy mi következik a soron következő héten" - mondja Ledger. "És ha aggódsz, hogy a következő héten nem fogod tudni megcsinálni a futásokat, ne add fel, amíg nem próbáltad ki. Sokan félnek továbbmenni a következő hétre, mert azt gondolják, hogy túl nehéz, pedig valójában meg kellene próbálniuk. És ha túl nehéz, az rendben van, ismételd meg az előző hetet."

"A None To Run Facebook-csoportja nagyszerű" - mondja Doherty. "Rengeteg ember van, aki már megcsinálta, és mindenkinek vannak tippjei. Amikor az öt percről 20-ra ugrottam, az egyikük azt mondta, hogy 'csak gondolj rá úgy, mint négy tétel öt percre'. Így hát úgy állítottam be az órámat, hogy négy ötperces intervallumot csináljak, így a sétaintervallum az órámon még mindig futóintervallum volt. Ötpercenként kaptam a csipogást, amihez már hozzászoktam, és kényelmesnek éreztem."