, 2021/9/30

Katonai gondolkodásmódja segítette a versenysztárt abban, hogy partnerséget alakítson ki Emmitt Smith-szel. Jessie Iwuji útja a NASCAR-hoz nem a tipikus történet, amikor valaki profi stock car versenyzővé válik.

a kiválóság felé

Míg a versenyzők túlnyomó többsége már 4 éves korában elkezd gokartozni, és folyamatosan fejlődik, addig Iwuji útja csak 26 éves korában kezdődött. A nigériai bevándorló szülők gyermekeként született a texasi Carrolltonban, Iwuji már kora gyermekkorától kezdve a kemény munka és a fegyelem értékeit vallotta magáénak. Mivel nem tudott szabadulni a futball vonzásától a kispályás labdarúgásért rajongó Lone Star State-ben, kiváló atléta lett. A Hebron középiskolában futballban és atlétikában is kitűnő eredményt ért el.

Egyre több ajánlat érkezett D1-es iskolákból, de az egyik, amelyik kiemelkedett, a Tengerészeti Akadémia volt. Iwuji nem csak nagyszerű oktatásban részesülhetett volna, de a diploma megszerzése után azonnal az amerikai haditengerészetnél kezdhetett volna karriert. A négyéves pályafutás és a diploma megszerzése után Iwuji felszíni hadviselési tisztként kezdett dolgozni, ahol lehetősége nyílt arra, hogy beutazza az egész világot.

San Diegóban állomásozott, ahol szabadidejében Iwuji a saját autóival a környék versenypályáira járt, ahol kipróbálta járművei határait. Volt valami a pályán, ami ugyanazokat az érzéseket keltette benne, mint atlétikai pályafutása során. Rá volt kattanva, és 2014 januárjában meghozta a döntést, hogy hivatásos versenyző lesz.

Volt azonban egy apró probléma: fogalma sem volt, hol kezdje el.

Elkezdett kutatni, hogyan kezdjen hozzá. Iwuji első lépése egy versenyszimulátor vásárlása volt, hogy otthon gyakorolhasson. Mellékesen egy kisvállalkozásba kezdett, hogy segítsen a versenyzéssel járó nehéz anyagiakban. Tanulmányozta a csapattulajdonlást is. A következő évben a NASCAR K&N Pro Series West elnevezésű NASCAR K&N Pro Series West sorozatban kezdte meg a pályafutását a késői modellautókkal.

Iwuji első hét versenyéből hat balesettel végződött. Könnyű lett volna azzal a tudattal elsétálni, hogy legalább megpróbálta, de a balesetek csak még éhesebbé tették őt a fejlődésre. Most a NASCAR második legmagasabb sorozatában, az Xfinity Seriesben szerepel. Nemrégiben az NFL-legenda Emmitt Smith-szel társult, és megalapították a Jessie Iwuji Motorsportot. Iwuji több mint egy versenycsapat, az eSport és más kezdeményezések révén egy "lehetőséget teremtő rendszert" szeretne létrehozni a NASCAR sokszínűségére.

Ő is versenyzője lesz a csapatnak, amely folyamatban van a licenc megszerzése, hogy 2022-ben csatlakozhasson az Xfinity Series-hez. A korai balesetektől kezdve egészen odáig, hogy most abban a helyzetben van, hogy a sokszínűség új hullámát indíthatja el egy olyan sportágban, amelyben sokan, mint ő, soha nem látnak lehetőséget, Iwuji története határozottan nem hasonlít a többihez. És ahogy a tengerésztiszt elmondja, ez még csak most kezdődik.

Még az éjszaka legsötétebb részében is fel fog kelni a nap"

Bármikor, amikor az életben bármilyen utazáson mész keresztül, a gondolkodásmódodat erre a veszélyes helyre kell vinned. Amikor azt mondom, hogy veszélyes, akkor azért válsz veszélyessé, mert olyan könyörtelenné válsz. Olyan helyzetbe hozod magad, ahol hajlandó vagy mindent kockáztatni és továbbmenni. Ha nem vagy ezen a helyen, akkor nem fogsz semmi nagyot elérni az életben. Amikor a célok és álmok felé haladsz, lesznek kudarcok.

Lesznek nagyok és kicsik, de megtörténnek. Nem szabad elfelejtened, hogy minden visszaesés egy fenomenális visszatérés előkészítése. Amint ezt bevésődtem a fejembe, bármikor, amikor valami rossz történik - igen, keményen megüt és szarul érzed magad -, de aztán mosolyogni kezdtem, mert rájöttem, hogy minél több visszaesés történik, annál nagyobb dolgok fognak történni a végén.

Ha az elméd nem ezen a veszélyes helyen van, akkor megadod magad annak a szar érzésnek, és feladod. Ez történik; az emberek nem a megfelelő helyen gondolkodnak, így amikor rossz dolgok történnek, feladják. Még a legsötétebb éjszakában is fel fog kelni a nap. Ez a gondolkodásmód az, amiért képes voltam túljutni az első hat roncson. Ha azokat nem vészeltem volna át, akkor most nem Emmitt Smith-szel szövetkeznék, hogy NASCAR-csapatot alapítsak.

Katonai gondolkodásmód az időgazdálkodáshoz

Egy nap 24 óra, egy hét 168 óra. Ha ezekből az órákból csak hatot vagy hetet töltesz alvással, a fennmaradó időt pedig azzal töltöd, amit a napi munkáddal, akkor marad időd arra, hogy valójában sok mindent csinálj. Amikor elkezdtem versenyezni, még aktív szolgálatban voltam a haditengerészetnél, de szerencsémre már nem voltam hajókon. A parton voltam szolgálatban, és több szabadidőm volt. A szokásos nappali munkámat végeztem a haditengerészetnél reggel 8-tól délután 5-ig, aztán hazamentem, edzettem, futottam, majd körülbelül éjfélig a szimulátoron edzettem. Ezt az időt azzal is töltöttem, hogy szponzori csomagokat küldözgettem, kapcsolatokat építettem az interneten, telefonon kerestem az üzleteket, és további kutatásokat végeztem arról, hogyan lehet feljebb lépni a versenyzés ranglétráján.

Minden hétköznap este ezt csináltam. Hétvégén szombaton versenyeztem, vasárnap hazarepültem, hétfőn pedig visszamentem dolgozni. Az az öt-hat óra, amit hét közben minden este töltöttem, heti 25-30 órát jelentett, ami majdnem teljes munkaidős állás. Amikor sokan azt mondják, hogy nincs idejük, én ezt nem veszem be. Nem számít, hogy mi történik az életedben, van időd.

A katonai múltam segített abban, hogy át tudjak állni az autóversenyzésre, és jól csináljam, mert mindenféle dolgot megtanultam a kommunikáció, a szervezés, a vezetés, az eszközök kezelése és a találékonyság terén. Mindezek a különböző dolgok olyan állandó dolgok, amelyeket a katonaságnál tanultam, és újra és újra alkalmazni tudtam őket. A hadseregben sokszor nem kapunk rengeteg erőforrást, de nagy dolgokat kell megvalósítanunk anélkül, hogy rendelkeznénk azzal, amire feltétlenül szükségünk van. Azáltal, hogy ezt újra és újra megtettem, ez tette lehetővé számomra, hogy a NASCAR-ban megtegyem azokat az ugrásokat, amelyekkel feljebb jutottam a ranglétrán. Amikor először kezdtem, nem volt sok erőforrásom vagy támogatásom. Képes voltam kitalálni és megvalósítani, mert visszatértem az edzéseimhez és kitaláltam. Nem azt mondom, hogy nem tudtam volna ezt megtenni, de a képzés nélkül sokkal nehezebb lett volna az út.