, 2023/2/23

A rendszeres testmozgás az egyik legfontosabb dolog, amit az egészségedért tehetsz. A fizikai aktivitás javíthatja az agy egészségét, segíthet a testsúly kezelésében, csökkentheti a betegségek kockázatát, erősítheti a csontokat és az izmokat, és javíthatja a mindennapi tevékenységek végzésének képességét.

A fizikai aktivitás előnyei

Azok a felnőttek, akik kevesebbet ülnek, és bármilyen mennyiségű, mérsékelt és erőteljes fizikai aktivitást végeznek, bizonyos egészségügyi előnyökhöz jutnak. Csak néhány életmódbeli döntésnek van olyan nagy hatása az egészségre, mint a fizikai aktivitásnak. A fizikai aktivitás egészségügyi előnyeit mindenki megtapasztalhatja - az életkor, a képességek, az etnikai hovatartozás, az alak vagy a méret nem számít.

Közvetlen előnyök

Súlykontroll

Csökkenti az egészségügyi kockázatot

Csontjaidnak és izmaidnak erősítése

Javítja a napi tevékenységek végzésének képességét és megelőzi az eséseket

Növeli a hosszabb élet esélyeit

Azonnali előnyök

A testmozgás egyes előnyei az agy egészségére közvetlenül a mérsékelt vagy erőteljes testmozgás után jelentkeznek. Az előnyök közé tartozik a 6 és 13 év közötti gyermekek gondolkodásának vagy kogníciójának javulása, valamint a felnőtteknél a rövid távú szorongás érzésének csökkenése. A rendszeres testmozgás segíthet megőrizni a gondolkodási, tanulási és ítélőképességet az életkor előrehaladtával. Emellett csökkentheti a depresszió és a szorongás kockázatát, és segíthet jobban aludni.

Csökkentsd az egészségügyi kockázatot

Szív- és érrendszeri betegségek

A szívbetegségek és a stroke a két vezető halálok az Egyesült Államokban. Ha hetente legalább 150 perc mérsékelt testmozgást végez, akkor alacsonyabb a kockázata ezeknek a betegségeknek. Még több testmozgással tovább csökkentheti kockázatát. A rendszeres testmozgás csökkentheti a vérnyomást és javíthatja a koleszterinszintet is.

2-es típusú cukorbetegség és metabolikus szindróma

A rendszeres testmozgás csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség és a metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát. Az anyagcsere-szindróma a derék körüli túl sok zsír, a magas vérnyomás, az alacsony nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) koleszterinszint, a magas trigliceridszint vagy a magas vércukorszint valamilyen kombinációja. A fizikai aktivitásnak már akkor is vannak előnyei, ha az emberek nem teljesítik a heti 150 perc mérsékelt fizikai aktivitásra vonatkozó ajánlásokat. Úgy tűnik, hogy a további mennyiségű fizikai aktivitás még inkább csökkenti a kockázatot.

Néhány rákos megbetegedés

A fizikai aktivitás csökkenti számos gyakori rákos megbetegedés kialakulásának kockázatát. A nagyobb mennyiségű fizikai aktivitást végző felnőtteknél csökken a rákos megbetegedések kialakulásának kockázata:

Hólyag

Mell

vastagbél (proximális és distális)

Méhnyálkahártya

Nyelőcső (adenokarcinóma)

Vese

Tüdő

Gyomor (cardia és nem cardia adenokarcinóma)

Ha rákos túlélő vagy, a rendszeres testmozgás nemcsak jobb életminőséget biztosít, hanem javítja a fizikai erőnlétedet is.

Erősítse csontjaid és izmaitd

Ahogy öregszel, fontos, hogy óvd csontjaidat, ízületeidat és izmaid - ezek támogatják a tested és segítenek a mozgásban. A csontok, ízületek és izmok egészségének megőrzése segíthet abban, hogy képes legyél napi tevékenységeinek elvégzésére és a fizikai aktivitásra. Az izomerősítő tevékenységek, mint például a súlyemelés, segíthetnek növelni vagy fenntartani izomtömegét és erejét.

Ez fontos az idősebb felnőttek számára, akiknél az öregedés során csökken az izomtömeg és az izomerő. Az izomerősítő tevékenységek részeként végzett súlyok és ismétlések számának lassú növelése még több előnnyel jár, életkortól függetlenül. A mindennapi tevékenységek közé tartozik a lépcsőmászás, a bevásárlás vagy az unokákkal való játék. A mindennapi tevékenységek elvégzésére való képtelenséget funkcionális korlátozásnak nevezzük.

A fizikailag aktív középkorú vagy idősebb felnőtteknél kisebb a funkcionális korlátozások kockázata, mint az inaktív embereknél. Az idősebb felnőttek esetében a különféle fizikai tevékenységek végzése javítja a fizikai funkciókat, és csökkenti az esések vagy az esésből eredő sérülések kockázatát. Tartalmazz olyan fizikai tevékenységeket, mint az aerobik, az izomerősítés és az egyensúlygyakorlat. A többkomponensű fizikai aktivitás végezhető otthon vagy közösségi környezetben egy strukturált program részeként.

Növeld a hosszabb élet esélyeit

3-5 éves gyermekek.

6-17 éves gyermekek és serdülők.

18-64 éves felnőttek.

65 éves és idősebb felnőttek.

Krónikus egészségi állapotú és fogyatékkal élő felnőttek.

Egészséges terhes és szülés utáni nők.

Becslések szerint évente 110 000 haláleset megelőzhető lenne, ha a 40 éves és idősebb amerikai felnőttek egy kis mértékben növelnék mérsékelt és erőteljes fizikai aktivitásukat. Már napi 10 perccel több mozgás is sokat számítana. Ha naponta több lépést teszünk, az mindenféle okból bekövetkező korai halálozás kockázatát is csökkenthetjük. A 60 évnél fiatalabb felnőttek esetében az idő előtti halálozás kockázata napi 8-10 000 lépésnél kiegyenlítődik. A 60 éves és idősebb felnőttek esetében az idő előtti halálozás kockázata körülbelül napi 6000-8000 lépésnél állt be.

Krónikus egészségi állapotok és fogyatékosságok kezelése

A rendszeres testmozgás segíthet a meglévő krónikus betegségek és fogyatékosságok kezelésében. A rendszeres testmozgás például:

Csökkentheti a fájdalmat és javíthatja a funkciót, a hangulatot és az életminőséget az ízületi gyulladásban szenvedő felnőttek esetében.

Segíthet a vércukorszint szabályozásában, valamint csökkentheti a szívbetegségek és az idegkárosodás kockázatát a 2-es típusú cukorbetegek esetében.

Segíthet a mindennapi életvitel és a függetlenség támogatásában a fogyatékkal élők számára. Lásd még:

A fizikai aktivitással kapcsolatos egészségügyi előnyök a krónikus betegségben szenvedők és fogyatékkal élők számára.