, 2023/3/20

Legközelebbi szűrővizsgálatod alkalmával ne lepődj meg, ha az orvosod gyaloglásra ad receptet. Igen, ezt az egyszerű tevékenységet, amelyet körülbelül egyéves kora óta végez, most úgy emlegetik, mint "a csodaszerhez legközelebb álló dolgot".

5 meglepő előnye a gyaloglásnak

Persze valószínűleg tudod, hogy bármilyen fizikai aktivitás, beleértve a gyaloglást is, jótékony hatással van az általános egészségedre. De különösen a gyaloglás számos előnnyel jár. Íme egy lista öt olyan előnyről, amelyek talán meglepnek.

1. Ellensúlyozza a testsúlyt elősegítő gének hatását.

Harvardi kutatók több mint 12 000 ember 32 elhízást elősegítő génjét vizsgálták meg, hogy megállapítsák, ezek a gének valójában mennyire járulnak hozzá a testsúlyhoz. Ezután felfedezték, hogy azoknál a vizsgálati résztvevőknél, akik naponta körülbelül egy órát sétáltak élénken, ezeknek a géneknek a hatása a felére csökkent.

2. Segít megszelídíteni az édesszájúságot.

Az Exeteri Egyetem két tanulmánya megállapította, hogy egy 15 perces séta megfékezheti a csokoládé utáni sóvárgást, sőt stresszes helyzetekben még a csokoládéfogyasztás mennyiségét is csökkentheti. A legújabb kutatások pedig megerősítik, hogy a séta csökkentheti a sóvárgást és a különféle cukros rágcsálnivalók fogyasztását.

3. Csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát.

A kutatók már tudják, hogy bármilyen fizikai aktivitás tompítja a mellrák kockázatát. De az Amerikai Rákellenes Társaság tanulmánya, amely a gyaloglásra nullázta le, megállapította, hogy azoknál a nőknél, akik hetente hét vagy több órát sétáltak, 14%-kal alacsonyabb volt a mellrák kockázata, mint azoknál, akik hetente három órát vagy kevesebbet sétáltak. És a gyaloglás még azoknál a nőknél is biztosította ezt a védelmet, akiknek mellrákkockázati tényezői voltak, például túlsúlyosak voltak vagy kiegészítő hormonokat használtak.

4. Enyhíti az ízületi fájdalmakat.

Számos tanulmány megállapította, hogy a gyaloglás csökkenti az ízületi gyulladással kapcsolatos fájdalmat, és a heti öt-hat mérföldes gyaloglás még azt is megelőzheti, hogy egyáltalán kialakuljon az ízületi gyulladás. A gyaloglás védi az ízületeket - különösen a térdet és a csípőt, amelyek a legérzékenyebbek az osteoarthritisre - azáltal, hogy kenődik és erősíti az őket tartó izmokat.

5. Fokozza az immunrendszer működését.

A gyaloglás segíthet megvédeni a megfázás és az influenza szezonjában. Egy több mint 1000 férfi és nő bevonásával végzett tanulmány szerint azok, akik naponta legalább 20 percet sétáltak, hetente legalább 5 napon, 43%-kal kevesebb betegszabadsággal rendelkeztek, mint azok, akik hetente egyszer vagy kevesebbet mozogtak. És ha mégis megbetegedtek, az rövidebb ideig tartott, és a tünetek enyhébbek voltak.

A napi 30 perces gyaloglás több szempontból is javíthatja az egészségét, mint gondolná. A gyaloglás nem csak egy fantasztikus, alacsony terhelésű kardiovaszkuláris edzésforma, de jelentősen javíthatja a mentális és érzelmi egészségét, és segíthet minden wellness-célban a stressztől az alvásig.

"Nem sokan ismerik fel a gyaloglást igazi edzésként. Talán túl könnyű, túl gyakori, túl élvezetes vagy túl pihentető ahhoz, hogy komoly edzésformának tekintsék".

Valójában az a legjobb ebben a kellemes tevékenységben, hogy ez az egyik legegyszerűbb gyakorlat, amelyet következetesen végezhetünk."

A kihívás azonban az, hogy a gyaloglást (vagy általában a következetes mozgást) a napi rutin rendszeres részévé tegyük. "Sok egészségügyi edző, orvos és fitneszedző azt fogja mondani, hogy a legjobb mozgásforma az, amit valóban megtartunk".