, 2023/3/20

3 módja a közösség megteremtésének és a magányosság elleni küzdelemnek. A magányon való áttörés a kapcsolatok kiépítése és a jólét fokozása érdekében.

3 módja a közösség megteremtésének

Bármelyik is legyen, a magánynak pusztító egészségügyi hatásai lehetnek. Megnöveli a koszorúér-betegség, a stroke, a depresszió, a magas vérnyomás, a gondolkodási képességek hanyatlása, a mindennapi életfeladatok ellátására való képtelenség, sőt a korai halál kockázatát is. A megoldás? Az alábbiakban három módszert ajánlunk a magány enyhítésére és a boldogság fokozására, amelyek segítenek bővíteni a szociális hálót.

Az első lépések megtétele

Nem minden magányosság oldható meg az emberek felkeresésével. A kapcsolatok ellenére jelentkező magányosság beszélgetőterápiát és befelé forduló utazást igényelhet. A kapcsolatok hiánya okozta magányosság csökkentése inkább egy kifelé vezető út, hogy új barátokat szerezzen. "Ez idősebb korunkban kihívást jelent, mert az emberek gyakran beilleszkednek a társadalmi csoportjaikba, és már nem annyira elérhetőek, mint az élet egy másik szakaszában. Tehát vállalkozóbbnak kell lennünk, és keményebben kell dolgoznunk azért, hogy barátokat szerezzünk, mint korábban".

1. Keress hasonlóan gondolkodó lelkeket

Ha olyan emberek között vagy, akik osztoznak az érdeklődési körödben, az előnyt jelent a barátkozásban: már van valami közös bennetek.

Kezdd azzal, hogy átgondolod az érdeklődési körödet. Ön mohó olvasó, történelemrajongó, filmrajongó, kertész, gasztronómia-rajongó, kiskutyaszülő vagy sportoló? Szenvedélyes vagy egy ügy, a közösséged vagy az örökséged iránt? Gyűjti a dolgokat? Szereti a klasszikus autókat? Szereted felújítani a régi bútorokat? Talán szeretne valami újat tanulni, például kínai ételeket főzni vagy egy másik nyelvet beszélni. Keressen olyan online csoportokat, személyes klubokat, önkéntes lehetőségeket vagy tanfolyamokat, amelyek megfelelnek az érdeklődési körének vagy annak, amit ki szeretne próbálni.

Ha egyszer csatlakoztál egy csoporthoz, rendszeresen részt kell venned benne, hogy kötődj hozzá. Ha személyesen is össze tudtok jönni, az még jobb. "Az agyunknak azt a részét, amely a társas kapcsolatokban vesz részt, mind az öt érzékszerv stimulálja. Amikor valakivel egy szobában vagyunk, sokkal erősebb ingereket kapunk, mintha egy elektronikus képernyőn néznénk" - mondja Dr. Olds.

2. Teremtsen lehetőségeket

Ha valaki más csoportjához való csatlakozás nem vonzó, indítsd el a sajátodat. Szervezz összejöveteleket a lakásodon vagy máshol. "Mindössze három emberre van szükség. Mondhatod, hogy "olvassunk könyveket, vagy beszélgessünk egy tévéműsorról, vagy tartsunk rendszeresen vacsorázó csoportot"" - mondja Dr. Olds.

További ötletek az összejövetelekre - akár heti vagy havi rendszerességgel - a következők:

játékestek

kvíz estek

kirándulások érdekes parkokban

tengerparti séták

madármegfigyelő expedíciók

futás vagy kerékpározás

meditáció

múzeumlátogatás

főzés

kötés, varrás vagy kézműveskedés

vásárlás

kirándulások a közeli városokba

ékszerkészítés

gyűjtők bemutatója (képregények, antik babák, baseballkártyák).

A meghívottaknak nem kell feltétlenül kedves barátoknak lenniük; lehetnek olyanok is, akiket szeretnél jobban megismerni - esetleg szomszédok vagy munkahelyi ismerősök.

Ha érdekli őket a rendszeres összejövetel, tűzd ki az időpontokat. Ellenkező esetben az ötlet megrekedhet a beszélgetés stádiumában. "Ne légy félénk. Mondja: "Vegyük elő a naptárunkat, és ütemezzük be a találkozót"" - mondja Dr. Olds.

3. Frissítsd fel a szociális készségeidet

Néha berozsdásodunk a felszíni társas érintkezési képességekben, amelyek segítenek a mélyebb kapcsolatok kiépítésében. "Hatalmas különbség, ha lelkes tudsz lenni, ahelyett, hogy csak ülsz és reménykedsz, hogy valaki észreveszi, milyen érdekes vagy" - mondja Dr. Olds.

Tippek a gyakorláshoz:

Mosolyogj többet. A mosolygás barátságos, hívogató és vendégszerető mások számára.

Legyen megnyerő. Készítsen elő néhány témát, amiről beszélni szeretne, vagy kérdéseket, amelyeket feltehet - esetleg a hírekkel vagy az összegyűltek okával kapcsolatban (ha például egy szemináriumról van szó, kérdezze meg, hogy mióta érdekel valakit a téma). Vagy keressen egy beszélgetésindítót. "Talán az illető egy szép brossot visel. Kérdezd meg, hogy van-e valami történet mögötte" - javasolja Dr. Olds.

Legyen jó hallgatóság. "Hallgass úgy, hogy valaki észrevegye, hogy figyelsz. Tartsa a tekintetét, bólintson a fejével, vagy mondja azt, hogy "Mm hmm", miközben beszél, így visszajelzést ad. Tegyük fel, hogy a világon mindenki csak a te visszajelzéseidre vágyik" - mondja Dr. Olds.

Tegye fel a nyomon követő kérdéseket. Ne hagyja figyelmen kívül azokat a jeleket, amelyek arra utalnak, hogy valaki érdekes történeteket tud mesélni. "Ha valamire utalnak, az a dolgod, hogy elbűvölten nézz, és kérdezd meg, tudnak-e többet mondani. Morzsákat dobnak el egy mélyebb eszmecseréhez vezető úton".

Még az olyan beszélgetések is gazdagíthatják a beszélgetést, amelyek nem vezetnek barátsághoz. Egy 2022-es tanulmány szerint azok az emberek, akik a legváltozatosabb portfólióval rendelkeztek a társas interakciókból - idegenekkel, ismerősökkel, barátokkal vagy családtagokkal folytatott eszmecserék - sokkal boldogabbak voltak, mint azok, akiknek a legkevésbé változatos volt a társas portfóliójuk.

Végső soron az interakciók széles skálája hozzájárul a jóléthez, akár a szupermarket pénztárosával, akár a szomszéddal, akár egy régi baráttal, akár egy új ismerőssel beszélget. És mindezek a kapcsolatok együttesen nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy kevésbé érezzük magunkat magányosnak.