, 2022/6/16
A testépítők vagy azért fordulnak bizonyos gyümölcsökhöz, mert gazdagok mikrotápanyagokban, és ezért jót tesznek az optimális egészségnek, vagy azért, mert magas a természetes cukortartalmuk, ami energiát biztosít az edzésekhez.
Azonban nem minden gyümölcs egyforma. Egyes gyümölcsök jobbak a testépítők számára, mint mások.
A banán jó a testépítéshez. Nagyszerű szénhidrátforrás, ami azt jelenti, hogy jó, ha edzés előtt vagy után fogyasztjuk. A banán káliumban is gazdag, ami segít pótolni az edzés során elvesztett elektrolitokat, emellett más mikrotápanyagokat is tartalmaz, például mangánt, B6-vitamint és C-vitamint.
A vállalkozó szelleműek az otthoni termesztéssel is próbálkozhatnak. A lakásban lévő banánfán évi 150 banán is teremhet. Nem bonyolult a banánfa gondozása lakásban.
A banán tápanyagtartalma
Egy nagy banán (136 gramm) a következő tápanyagtartalommal rendelkezik:
Kalóriatartalom: 121
Szénhidrát: 31 g
Rost: 3,5 g
Zsírok: 0,5 g
Fehérje: 1,5 g
Kalória
A banán kalóriatartalma a banán méretétől függően változik. Egy extra kicsi banán (81 g) körülbelül 72 kcal-t tartalmaz, míg egy extra nagy banán (152 g) 135 kcal-t.
Makrotápanyagok
A banán remek szénhidrátforrás, ha napközben szeretnéd felturbózni az energiaszintedet. Ne feledd, hogy csak szénhidrátot biztosít.
Az egyik gyakori kérdés, hogy a zöld banán ugyanaz-e, mint az érett banán.
Bár a kalóriatartalom nagyjából ugyanaz bennük. A szénhidráttartalom viszont változik. A zöld banán főként keményítőből áll. Ez azt jelenti, hogy a zabhoz vagy a burgonyához hasonlítanak. Hosszabb és egyenletesebb energiafelszabadulást biztosítanak.
Másrészt az érett banánok általában magasabb cukortartalommal rendelkeznek. Minél magasabb érettséget találunk egy gyümölcsben, annál magasabb a cukorkoncentrációja.
A lényeg, hogy azt a banánt válaszd, amelyiket szereted, legyen az zöld vagy érett.
Mindkettőnek megvannak a maga előnyei. Az egyiknek egyenletesebb az energiafelszabadulása (zöld banán), a másiknak pedig gyorsabb (érett banán). Mindkettőnek magas a szénhidráttartalma, ezért javaslom, hogy adj hozzá fehérjeforrást (például görög joghurtot) és egészséges zsírokat (például dióvajat), hogy kiegyensúlyozd a makrókat.
Mikrotápanyagok
A banán számos mikrotápanyag nagyszerű forrása. Magas a C-vitamin-, riboflavin-, B6-vitamin-, folsav-, magnézium-, kálium- és mangántartalma.
Ezen tápanyagok mindegyike a napi ajánlott bevitel több mint 10%-át tartalmazza. Egyes tápanyagok, mint például a mangán, a C-vitamin és a B6-vitamin, a napi ajánlott bevitel több mint 30%-át teszik ki.
Íme néhány ok, amiért érdemes fokozott figyelmet fordítania ezekre a tápanyagokra.
C-vitamin. Erős antioxidáns. Ez azt jelenti, hogy az izmaid jobban regenerálódnak, így készen állsz a következő edzésre.
Riboflavin. Lehetővé teszi a szervezet számára az oxigén felhasználását. Több oxigén az edzés során hatékonyabb és eredményesebb edzést jelent. Ez növeli az aerob kapacitást a kardióedzések során.
B6-vitamin. Segíti a táplálék energiává alakítását. E nélkül a nélkülözhetetlen vitamin nélkül nem lenne meg a szükséges energia az edzéshez, nemhogy a napközbeni mozgáshoz.
Kálium. Segíti az izomösszehúzódást. Elegendő kálium nélkül ez azt jelenti, hogy nagyobb valószínűséggel lesznek izomgörcseid edzés közben.
Magnézium. A káliummal együtt a magnézium is segít megelőzni az izomgörcsöket. Emellett segít a fehérjék előállításában, és a vércukorszint szabályozásában is.
Mangán. Szerepet játszik a zsírok és szénhidrátok anyagcseréjében. Ez azt jelenti, hogy képes azokat üzemanyagként felhasználni.
Ne feledd, hogy minden gyümölcs más-más tulajdonságokkal és tápanyagokkal rendelkezik. A változatosság a kulcsa az egészséges táplálkozásnak. Ügyelj arra, hogy más gyümölcsöket is fogyassz a nap folyamán, és ne ragaszkodjon ugyanahhoz az egyhez.